Немања Матић: За мене је „попи” подсећање на бомбардовање Србије

05-11-2018 02:41:05 | | / vostok.rs |


Фудбалер Манчестер Јунајтеда Немања Матић изјавио је да је бомбардовање Србије 1999. године разлог зашто није носио цвет мака у знак обележавања Дана страдања британских војника у Првом светском рату.

Матић једини на мечу против Борнмута није носио „попи”, након чега је изазвао лавину коментара на Острву, а сада је образложио да је то зато што је Британија учествовала у НАТО бомбардовању Србије.

„У потпуности разумем људе који носе „попије” и поштујем право сваког да то ради. Имам пуно разумевање за оне који су изгубили најмилије у конфликту. Ипак, за мене је то подсећање на напад који сам доживео као дете, био сам уплашени 12-годишњак из Врела, када је моја земља била разарана због бомби 1999”, рекао је Матић, а јавља Танјуг.

Српки репрезентативац каже да, иако је раније носио цвет мака, сада осећа да је права одлука да га не носи више.

View this post on Instagram

I recognise fully why people wear poppies, I totally respect everyone’s right to do so and I have total sympathy for anyone who has lost loved ones due to conflict. However, for me it is only a reminder of an attack that I felt personally as a young, frightened 12-year old boy living in Vrelo, as my country was devastated by the bombing of Serbia in 1999. Whilst I have done so previously, on reflection I now don't feel it is right for me to wear the poppy on my shirt. I do not want to undermine the poppy as a symbol of pride within Britain or offend anyone, however, we are all a product of our own upbringing and this is a personal choice for the reasons outlined. I hope everyone understands my reasons now that I have explained them and I can concentrate on helping the team in the games that lie ahead.

A post shared by Nemanja Matic (@nemanjamatic) on


„Не желим да омаловажавам значај „попија” као симбола поноса Британије или увредим било кога, али сви смо ми производ сопственог васпитања и личних избора. Надам се да ће сви разумети моје разлоге и сада могу да се концентришем како да помогнем тиму у наредним утакмицама”.

Како су раније пренели медији, Матић је одбио да послуша потез клуба и стави цвет мака, бацивши га на под.

Из Манчестер јунајтеда су само кратко објавили да је Матић из приватнних разлога одбио да носи „попи”.