Отворен трећи Јесењи позоришни фестивал Емира Кустурице уз подршку НИС-а

03-11-2018 07:44:31 | | / vostok.rs |


Синоћ је на Мећавнику свечано отворен Јесењи позоришни фестивал Емира Кустурице, који се трећу годину заредом одржава уз подршку компаније НИС. Под слоганом „Позоришни Кустендорф“, овај фестивал преиспитаће границе између позоришта и филма.

У том духу, фестивал је отворила представа ”Кад би Сомбор био Холивуд” у режији Кокана Младеновића, која користи филмски језик причања. Фестивал су прогласили отвореним режисер Емир Кустурица и генерални директор компаније НИС Кирил Тјурдењев.

„Мећавник је посебно место, са посебном чари и поетиком, које инспирише. Ове године на фестивалу учествује и позоришни ансамбл уз Русије, што ме посебно радује. Слоган НИС-а је „Будућност на делу“, а подршком коју дајемо овом великом културном догађају, ми управо подржавамо будућност на делу“, изјавио је Кирил Тјурдењев приликом отварања фестивала и пожелео свим младим глумачким талентима да остваре своје уметничке потенцијале.



„Моја давнашња жеља је да свако годишње доба на Маћавнику обележи један фестивал. Нико не зна шта значи имати два завичаја и изгубити и један и други и бити странац свуда, рекао је Иво Андрић. Песник Рилке је написао, да када једном изгубиш свој дом, више га никада нећеш наћи. Мећавник их је на неки начин обојицу демантовао, јер је мој дом који је изгубљен у Сарајеву, заснован на ивици тих светова. Овде смо реализовали већ 25 фестивала и још један, који вечерас треба да закорачи у своју интернационалну фазу. Хвала господину Тјурдењеву, посебно на идеји да подржи један фестивал чији живот тек почиње и чини ми се да вечерас правимо искорак у једну нову будућност коју је он поменуо“, рекао је Емир Кустурица отварајући фестивал.



Другог дана фестивала жирију ће се представити студенти Државне позоришне академије из Јарославља из Руске Федерације са представом „Слон“ Александра Копкова, као и студенти Академије уметности из Новог Сада са представом „Док чекамо Годоа“ Семјуела Бекета. Фестивал ће затворити представа „Црна кутија“ Београдског драмског позоришта.



Првог такмичарског дана публици су се представили студенти Академије уметности из Београда са представом „Маму му…ко је први почео“ Дејана Дуковског, као и студенти Факултета драмских уметности из Београда са представом „Пошто гвожђе“ Бертолда Брехта.