Руски научници направили уређај за рану дијагнозу карцинома и туберкулозе

24-10-2018 06:36:59 | | фото: © РИА Новости / Михаил Киреев/ vostok.rs |


Научници из Русије први на свету су направили уређај који може да помогне у откривању рака плућа и туберкулозе у раној фази
, изјавио је за РИА Новости, Александар Панфилов, заменик генералног директора, шеф хемијско-биолошких и медицинских истраживања уФонду за напредна истраживања.

„Наш дијагностички систем омогућава да се за врло кратко време открије рак плућа у првој или другој фази на основу ваздуха који се издише. Човек дише, а систем одређује да ли постоји сумња на рак или не. Вероватноћа да се рак открије у раној фази је већа од 90 одсто“, саопштио је Панфилов.

Осим тога систем може бити доста ефикасан приликом откривања туберкулозе, а релевантни експерименти су спроведени у сарадњи са Ростовским онколошким центром. Такође постоји споразум са Новгородским регионом да се технологија тамо тестира.Даље постоји сертификација медицинске опреме.

„Ми имамо биохибридни систем, а у својству детектора користимо пацова, у кога се на специјалан начин уграђују електроде, а затим се ствара математички апарат који омогућава да се дешифрује биоритам који се образује приликом излагања рецептора пацова маркерима онколошких болести који се налазе у ваздуху који човек издише“, објашњава саговорник.

Према његовим речима, након што мозак пацова дешифрује биоритам, систем шаље сигнал о постојању вероватноће да је особа оболела од рака. Притом је потребно мање од пет минута да се то утврди. Међутим, научници су поставили себи циљ да се смањи време одређивања дијагнозе до једног минута.

„У свету се овакви системи вероватно производе, али ми смо први изумели систем који заиста ради. Пре овога су се користили специјално обучени пси који су њушили пацијента и показивали да постоји могућност оболевања од рака, а исто се десило и са пацовима. Ми смо то аутоматизовали, што је веома важно за клиничко прегледање велике групе пацијената“, прецизирао је Панфилов и додао да су савремене методе за откривање рака веома сложене и обично се пацијенти обраћају за помоћ у касним фазама развоја болести, када лечење нема значајан ефекат.

Као је нагласио Панфилов, савремени методи откривања рака су прилично сложене и, по правилу, пацијенти траже медицинску помоћ у каснијим фазама, када је третман већ неефективан.

Фонд за напредна истраживања основан је 2012. године и служи за промовисање научних истраживања и открића у циљу безбедности и одбране земље. Активност се одвија у три главна правца: хемијско-биолошком, медицинском, физичко-техничком и информативном. Фонд тренутно ради на више од 50 пројеката ради којих је основано око 40 лабораторија на водећим универзитетима и истраживачким институтима.