Формула 1: Девет разлога да посетите Велику награду Русије у Сочију

13-09-2018 08:46:49 | | фото: © Сергеј Савостјанов/TASS / Russia beyond/ vostok.rs |


Осим очигледног разлога (посматрања како јуре најбржи аутoмобили), Велика награда Русије нуди много више од мириса спаљене гуме. Ако не рачунамо прве две трке одржане 1913. и 1914. у Санкт Петербургу, Русије дуго није било на карти Формуле 1. Ипак, Велика награда је 2014. године стигла у Сочи и намерава да тамо и остане.

Овогодишња Велика награда Русије ће се одржати од 28. до 30. септембра. Први пут је организује нова независна непрофитна организација „Росгонки“. Разговарали смо с директором ове организације Алексејем Титовом у жељи да сазнамо зашто се не сме пропустити пето издање Велике награде Русије у Сочију.

1. Одржава се у Сочију!

Како Алексеј каже, Сочи има заиста посебну атмосферу. Ово популарно одмаралиште може да се похвали јединственом природом - са топлих црноморских плажа виде се снежни врхови планина.

Дакле, осим уживања у трци, можете уживати на плажи или, ако сте активни туриста, отићи на излет у планине. Власници улазница за Велику награду Русије у Сочију у локалном луна парку и авантуристичкомSky Park-уимају попуст.

2. Стаза

Стаза коју је дизајнирао чувени архитекта Херман Тилке је део Олимпијског парка. Дугачка је 5,8 км, а трку може да посматра 55 хиљада гледалаца.

Вози се у смеру казаљки на сату, стаза има 12 десних и 6 левих заокрета, деонице на којима се нагази до даске и деонице где се показује техника вожње.

Најбржи аутомобили су развили брзину од 332 км/ч на равном делу стазе дужине 650 м између прве и друге кривине на првој Великој награди Русије 2014, а Луис Хамилтон је тада возио просечном брзином од 213 км/ч.

„Невероватан је осећај бити на овом прекрасном месту и тркати се на овој стази“, рекао је Хамилтон. „Стаза има јако добру подлогу, одличне завоје и пуно тога што може да се уради кад возиш средњом брзином. Одлична је!"

3. Однос цена - квалитет

Алексеј Куденко

Велика награда Русије је једна од најатрактивнијих трки Формуле 1 у погледу цене улазница. У поређењу с прошлом годином, овогодишња викенд улазница је повољнија.

4. Величанствени културни програм

Овогодишња трка ће понудити и богат културни програм за посетиоце који желе да виде и нешто више од брзих аутомобила. Програм ће 28. септембра отворити легендарни руски рок бенд „Лењинград“. Наредног дана наступиће такође популарна рок група Би-2, а затим руски репер Баста.

Ако вас не занима руска популарна музика, уживајте у релију, аеромитингу и многим другим активностима.

5. Погодно за децу

Поведите и своју децу, јер су за њих такође предвиђене многе забавне активности са аниматорима. Сем тога, дечијеулазнице коштају дупло јефтиније.

6. Ноћни живот

У Сочију ће бити пуно забаве до раног јутра. Све ће бити спремно за посетиоце: клубови, барови, дискотеке и казина.

7. Посластица за љубитеље брзих аутомобила

Посетите Музеј аутодрома у Сочију и погледајте колекцију ретких спортских аутомобила и олдтајмера. Музеј располажеразноврсном колекцијом аутомобила произведених од 1930-их до 1980-их.

8. Завирите иза кулиса

Ако у Сочи дођете пре почетка трка, можете кренути у посебан обилазак Аутодрома и видети га из перспективе учесника. Обилазак стазе и свих зона које су затворене за публику траје око један сат. Екскурзије са водичем почињу 15. септембра, и за њу се можете
пријавити преко званичне интернет странице.

9. Постаните макар на неколико минута возач болида

Велика награда Русије у Сочи пружа посетиоцима прилику да науче нешто више о Фурмули 1. У близини главне трибине Аутодрома Сочи налазиће се „Зона за спортске активности“, а гости ће у специјалном симулатору моћи да на својој кожи осете како је бити прави возачболида.

Желите да промените четири точка за три секунде? Само замислите да сте механичар тима Ф1 у зони „Бокс изазов“. Да бисте могли да учествујете у свим тим забавама требаће вам само важећа карту за „Навијачку зону“.

Марија Стамблер, Russia beyond