Лицемрје Лондона: После Резолуције о Сребреници хтели гласове од Србије

11-08-2018 01:06:23 | | фото: facebook.com/MIDRussia/ vostok.rs |


Велика Британија без пардона је тражила од власти у Београду да подржи њеног кандидата када су се бирале судије Међународног суда правде у Хагу иако је у УН, које су оснивач поменутог суда, покушала да прогура резолуцију којом се читав наш народ жигоше као геноцидан - сазнају "
Новости".

Овај беспризорни потез Лондона добија још више на тежини ако се зна да су Острвљани управо на Ист Риверу недавно са дневног реда Савета безбедности избацили Косово и Метохију, али им претходно није сметало да од Србије траже глас за њиховог судију коме је директан такмац за столицу у судској палати био Индијац, чија земља није признала лажну државу?!

На дипломатско камелеонство владе у Лондону у петак је указао и шеф дипломатије Ивица Дачић, који је рекао да је просто невероватно да су Британци назвали председника Александра Вучића и од њега затражили да Србија подржи њиховог "представника у међународној судској установи, иако их не занимају наши ставови и скидају расправу о КиМ са агенде Савета безбедности УН".

Наиме, приликом избора нових пет арбитара који су ступили на дужност 6. фебруара, Генерална скупштина УН у првом кругу изабрала је четворо, а око петог водио се велики "двобој" између два супротстављена такмаца - Кристофера Гринвуда из Велике Британије и Далвира Бадарија из Индије. Ниједан није добио довољну подршку у чак 11 рунди гласања.

На крају, када је било очито да кандидат Њу Делхија има потребну већину и у СБ и међу делегатима у ГС УН, Лондон је одлучио да повуче свог кандидата, па Међународни суд правде међу 15 судија први пут у својој историји нема делиоца правде из Велике Британије!

Можда је и овај фијаско определио Лондон да почетком овог месеца, када су Британци преузели председавање светскоj влади, прогура своју намеру да се редован извештај генералног секретара УН о стању на Космету не стави на августовски дневни ред, иако им је из Београда предочено да ће такав акт третирати као антисрбски.

ТРАЖИЛИ СОЛИДАРНОСТ И ЗБОГ СКРИПАЉА

Када је у марту ове године Лондон апеловао на земље широм света да у знак солидарности због покушаја убиства бившег шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије учине исто што и они, протерају руске дипломате, Србија се није придружила таквој акцији.

Како је тада рекао министар Дачић, од нас се тражило да се изјаснимо о случају "Скрипаљ", али да Београд води рачуна о својим интересима и "не ради на дугме".

Д.Р. Ђорђевић, Новости