РТ: Руска привреда остварује корист од трговинског рата између САД-а и Кине

08-08-2018 02:34:48 | | фото: © Bobby Yip / Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Трговина између Москве и Пекинга расла је сваког месеца у 2018. години. Тренд је настављен усред растућих тензија између Кине и Сједињених Држава.

Закључно са јулом, Русија и Кина су трговале робом у вредности од 58,35 милијарди долара, што је више за 25 посто на годишњем нивоу, према подацима кинеске царине. Обим извоза из Кине у Русију за овај период порастао је за 16,6 одсто на 26,9 милијарди долара. Кина је купила руске робе у вредности од 31,45 милијарди долара, што представља раст од 34,9 посто.

Земље очекују да ће ове године трговина премашити 100 милијарди долара. У 2017. билатерална трговина износила је 84,1 милијарду долара, што је повећање за 19 одсто у односу на претходну годину. Русија и Кина су поставиле циљ да повећају билатералну трговину на 200 милијарди долара годишње.

Кинески извоз у друге земље такође је у порасту упркос трговинским тарифама које је наметнула администрација Доналда Трампа. Кинески трговински суфицит са САД-ом остаје близу рекордног нивоа, који се у прошлом месецу смањио на 28,09 милијарди долара, са рекордних 28,97 милијарди долара у јуну.


Кинески извоз у јулу је порастао за 12,2 одсто у односу на исти период прошле године упркос објављивању Вашингтона да ће од 23. августа почети да прикупља тарифе од 25 одсто на још 16 милијарди долара у кинеској роби.


Кинески медији настављају да осуђују Васхингтон због агресивних трговинских мера.


"Одређени људи иду против таласа ради својих приватних циљева и иду против моралности. Баријера тарифа се безобзирно повећава, а штап хегемоније расте свуда наоколо", пренела је недавно новинска агенција "Ксинхуа".