Лансирања ракета „Протон“ са космодрома „Бајконур“ трајаће до 2026. године

05-08-2018 11:59:10 | | фото: © Фото : Госкорпорации "РОСКОСМОС"/ vostok.rs |


Програм лансирања ракета „Протон“ са космодрома „Бајконур“ трајаће до 2026. године, саопштио је за РИА Новости извор у аерокосмичком одбору Министарства одбрамбене индустрије Казахстана (Казкосмос).

„Лансирање ракете-носача ’Протон‘ са космодрома Бајконур планирано је да се заврши пре 2026. године. Изгледи за лансирање ракета-носача ’Протон‘ после 2026. године се не разматрају“, саопштио је „Казкосмос“.


Раније је објављено да ће се програм ракета „Протон“ ускоро затворити. Прекид употребе једне од платформи за лансирање ових ракета на „Бајконуру“ било је планирано за 2023. годину.

Директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин изјавио је у време док је био потпредседник владе за одбрамбену индустрију да ће ракетни програм „Протон“ ускоро бити затворен и да би требало да се замени „еколошки прихватљивим“ носачима „Ангара“. Он је и на новој функцији говорио да ће се производња „Протона" „у најскорије време прекинути“, а Државни центар за свемирско истраживање и производњу „Хруничев“ прећи на изградњу „Ангаре А5“ и „Ангаре А5М“.

Осим тога, генерални директор „Енергомаша“, који производи моторе за „Протоне“, Игор Арбузов, изјавио је за РИА Новости да ће се производња мотора за ове ракете завршити крајем 2018. године. Према његовим речима, предузећа која су раније производила моторе за „Протоне“ добити наруџбине за гасне турбине мотора, електране, као и пумпе и црпне станице за нафтну и гасну индустрију.