„Русија користи гасовод као оружје против Европе“

18-06-2018 08:05:27 | | фото: © North stream/ vostok.rs |


Русија користи гасовод као оружје против Европе и фактички је уз помоћ њега освојила Берлин, изјавила је заменица председника Врховне раде Оксана Сиројед. У Државној думи сматрају да су овакве изјаве из Кијева показују страх од губитка полуга за даље уцењивање Европе.

Према речима заменице Врховне раде, Немачка је више бринула о сопственој користи када је изашла у сусрет тој „деспотској и дивљој“ држави.

„Људи не разумеју да између Русије и других цивилизованих држава света постоји провалија, да деспотија и слобода не иду заједно, да се не може трговати вредностима“, рекла је Сиројед телевизији „112 Украјина“.

Сада ће Русија наставити победоносни марш на Европу, не зна се када ће се зауставити. Своје „оружје“ Москва је већ допремила у Берлин и сада је остало само да га искористе, додала је Сиројед.

„Северни ток 2“ је правна „финансијска агресија“ Русије. У перспективи, пројекат ће постати претња глобалног опсега, додала је заменица председница Раде.

Шеф комитета за енергетику Државне думе Павел Заваљни је прокоментарисао изјаву Сириједове.

„Они се плаше да изгубе, не само новац од транзита гаса кроз Украјину, већ и полугу за уцењивање Европе нарушавањем транзитагаса преко своје територије“, изјавио је Заваљни.

Посланик је додао да је понашање Русије и ЕУ логично и има за циљ диверзификацију извозних канала. По његовим речима, током 25 година постојао је само једна траса испорука гаса у Европу — преко Украјине. Његово коришћење се компликовало дуговима Кијева за увоз плавог горица. Како је изјавио Заваљни, „Северни ток 2“ и „Турски ток“ треба да осигурају безбедност и поузданост испорука гаса у ЕУ.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода укупног капацитета од 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обала Русије преко Балтичког мора до Немачке.

Против пројекта су Украјина, која страхује да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, и Америка, која има амбициозне планове за извоз свог течног гаса у Европу. Литванија, Летонија и Пољска су саопштиле да не одобравају изградњу овог гасовода, јер су њихови лидери уверени да је реч о политичком пројекту.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут