Русија и Саудијска Арабија ће предложити повећање производње нафте

17-06-2018 09:38:41 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


Русија и Саудијска Арабија предложиће ОПЕК-у и другим земљама које производе нафту, а нису чланице те организације, да се производња овог енергента у трећем кварталу 2018. повећа за 1,5 милиона барела дневно, као и да се даље одлуке доносе у зависности од ситуације у септембру, рекао је у суботу министар енергетике Русије Александар Новак.

„У септембру ћемо видети каква је ситуација на тржишту и на основу тога одлучити шта да се ради даље. Сада, у трећем кварталу, биће повећана потражња, због тога су овакви предлози реално исплативи“, рекао је Новак.

Председник Русије Владимир Путин и наследни принц Саудијске Арабије Мухамед бин Салман ел Сауд донели су пре два дана одлуку да се заједно заложе за продужавање споразума ОПЕК-а и других земаља које производе нафту.

Министар Новак је истакао да ће ово питање бити разматрано на састанку у Бечу.

ОПЕК и земље које производе нафту, а нису чланице те организације, договорили су се крајем 2016. године у Бечу да смање производњу нафте за укупно 1,8 милиона барела дневно у поређењу с нивоом од октобра 2016. године. Русија се обавезала да своју производњу смањи за 300.000 барела дневно.

Споразум је на снази од почетка 2017. године и већ је два пута био продужен, а последњи пут до краја 2018. године.