Тајни град Светог Саве над Студеницом

15-06-2018 12:06:48 | | фото: © Борис Субашић / Новости/ vostok.rs |

Природне лепоте и мало познати детаљи српске историје. Стаза која је спајала испосницу с тврђавом води преко најлепших видиковаца клисуре


Чудесну студеничку Горњу испосницу Светог Саве, сазидану као комад саћа на вертикалној литици изнад понора, чувало је и моћно утврђење, орловско гнездо на 1.150 метара надморске висине. Четвороспратна кула-испосница, ни на небу ни на земљи, била је, као и данас, повезана с приступном стазом из клисуре Студенице само уским покретним дрвеним мостићем, пише Борис Субашић за Новости.

Уклањање ове споне чинило је неосвојивим келије у којима је радо боравио Свети Сава и у којима је по предању написао Студенички типик. Овај потпуно непознати војни аспект Горње испоснице први је уочио, пре око две деценије, архитекта Синиша Темерински из Републичког завода за заштиту споменика, а радозналост га је одвела и до остатака утврђења на врху Градина. Све је указивало на изузетан значај овог града, од позиције с које се пружа фантастичан видик на целу Студеничку клисуру, до објекта који је чувао: “резиденције за тиховање” Светог Саве.

У буџету никад није било новца за истраживање овог локалитета, иако се налази врло близу испоснице коју посећују реке поклоника и туриста. Репортери “Новости” су пронашли тајну стазу ка Градини која је тако вешто уклесана у литицу да се види тек кад на њу ступите. Тај путељак изнад понора, који је спајао Савину келију с градом, стари мајстори су тако добро издубили да је и поред векова ерозије још увек широк. Стаза води преко најлепших видиковаца кањона Студенице, некадашњих немањићких осматрачница пута који је спајао Ибарске клисуру преко Чемерна и Голије с лукама у Поморју.

На истој траси данас је асфалт који спаја Ушће с Ивањицом и којим бројни аутобуси с туристима и поклоницима долазе до Студенице. Многи после обиласка “мајке србских манастира” настављају пут око седам километара узводно до добро обележене стазе којом се за око сат и по стиже до Горње испоснице Светог Саве, не слутећи да је она била централно место студеничког војно-урбанистичког комплекса.

- Постојао је читав систем утврђења узводно од манастира Студенице и сва су била у визуелном контакту. Информација да је неко ушао у клисуру стизала је за два-три минута до Немањине задужбине. Посебно место међу утврђењима имали су Градина и Горња испосница. Истраживање и презентација целог комплекса открили би нам потпуно непознату слику изузетног студеничког урбанизма њиховог доба - каже Синиша Темерински.

Капија моста ка испосници

фото: Борис Субашић / Новости

Поглед са Градине



фото: Борис Субашић / Новости

ЧУДОТВОРНИ ИЗВОР

Горња Савина испосница могла је да издржи најтежу опсаду јер се пећини под њеним темељима, званој Савина Каца, налази извор чија се ледена вода сакупља у огромну цистерну. Њој се приписују лековита својства, а поклоници је захватају огромном кутлачом.

Борис Субашић,
Новости