Пекинг: Ако САД уведу царине ниједан споразум неће остати на снази

03-06-2018 09:25:44 | | фото: © РИА Новости / Валерий Мельников/ vostok.rs |


Споразуми који су раније постигнути између Вашингтона и Пекинга неће бити на снази ако САД уведу рестриктивне мере, укључујући и царине, наводи се у саопштењу Министарства трговине Кине.

„Ако америчка страна уведе рестриктивне трговинске мере, укључујући и повећане царинске дажбине, онда ниједан споразум постигнут у трговинским преговорима неће бити на снази“, наводи се у саопштењу Министарства трговине Кине.

У суботу и недељу у Пекингу је одржана још једна рунда трговинских преговора између две земље, током којих су се састали министар трговине САД Вилбур Рос и вицепремијер Лиу Хе. Кинеска страна назвала је међусобне уступке и одбацивање увођења трговинског рата као предуслове за постизање споразума о трговини.

"Позиција Кине и даље је конзистентна. Да би задовољила све већу потрошачку потражњу и економски развој, кинеска страна је спремна да повећа увоз из свих земаља, укључујући и САД. То је у интересу и народа две земље и света" наводи се из Министарства трговине Народне Републике Кине.