РТ: Како санкције САД према Ирану могу помоћи Русији у борби са европским конкурентима

02-06-2018 11:21:32 | | фото: © Maxim Shemetov / Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Руске компаније које раде у Ирану имају предност над европским конкурентима јер већ су под америчким санкцијама и немају шта да изгубе, изјавио је за РТ аналитичар "Телетејда" Петар Пушкарев.

"Руске компаније ће наставити да послују у Ирану као да се ништа није догодило - у нафтној, гасној и нуклеарној енергетици. Имају ову предност над европљанцима, који као и `Тотал` или `Ербас` имају велика предузећа у САД-у и налазе се на америчким берзама", рекао је Пушкарев.

"Компаније из Русије могу једноставно да игноришу претње Вашингтона да ће увести казне за трговину са Ираном или за вођење пројеката у Ирану. Руска трговина са Ираном чини само две милијарде долара, али може значајно да порасте", напомиње Пушкарев.


"Ово је сасвим реално јер су Русија и Иран природни савезници у Сирији. `Росњефт` има прелиминарне споразуме са Ираном у вредности до 30 милијарди долара, а ако се само мали део ових планова имплементира са Русијом, а не са европским партнерима, то може бити значајна зараду за Москву", додаје он.


Још једна могућа сфера за јачање пословних веза између Москве и Техерана су уговори за испоруку авиона за цивилну авијацију, каже Пушкарев. Иран је планирао куповину 100 авиона од `Боинга`, 80 од `Ербаса` и још 20 од француско-италијанског `АТР-а.`

"Русија ће имати прилику да испоручи авионе МС-21, ако Иран пристане да сачека неколико година, пошто је авион фази завршних тестирања", рекао је Пушкарев.