РТ: Трампова одлука о тарифама затворила врата за друге преговоре - Макрон

31-05-2018 10:04:08 | | / vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Француски председник Емануел Макрон је осудио амерички потез за увођење тарифа на челик и алуминијум из Канаде, Мексика и Европске Уније, а коју одлуку је назвао "незаконитом" и "грешком".

Одлука о тарифама коју је донео амерички председник Доналд Трамп затворила је врата за преговоре са Вашингтоном о другим питањима, рекао је Макрон.

"Ова одлука није само незаконита већ је у многим погледима погрешна", рекао је Макрон.

"Економски национализам води у рат", рекао је Макрон.Француски председник је такође најавио телефонске разговоре са својим америчким колегом.


Одлука америчког председника да се САД повуку из нуклеарног споразума са Ираном и данашњи корак да се коначно уведу тарифе за ЕУ, дефинитивно су утицали на односе између Трампа и Макрона. Француски председник је раније обећао да ће одржати однос са Ираном и заштитити европске компаније од било каквих непријатељских потеза од стране САД.Тарифе је у марту најавио Доналд Трамп, који је устврдио да су америчке компаније годинама неправично третиране од стране трговинских партнера. Тарифе обухватају 25% на челик и 10 одсто на алуминијум.