РТ: „Професионални џелати“: Коју су улогу у холокаусту у Украјини играли локални националисти

08-04-2018 09:00:32 | | фото: Бойцы УПА © io.ua / RT.com/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ


Седмог априла 1943. године у Теребовљском гету у западној Украјини догодило се масовно погубљење Јевреја. Око 1.100 људи је убијено од стране немачких казнених снага и украјинске полиције. Укупно током Великог отаџбинског рата, нацисти су на територији Украјине убили више од 1,5 милиона Јевреја - четвртину свих жртава холокауста у Европи. Према историчарима, трагедија је достигла такве размере углавном због учешћа у масакрима локалне полиције. Истина и митови о украјинским сарадницима и њиховим злочинима - у материјалу РТ-а.

Теребовља је мали град у Тернопољској области у западној Украјини. 1. децембра 1942. године нацисти су направилиа јеврејски гето у граду, а у којем је било између 2.500 и 3.000 људи. 1943. године нацисти су одлучили да их ликвидирају. 7. априла нацисти и војници украјинске помоћне полиције повукли су се из града и убили око 1100 Јевреја. Остатак људи који су живели у гету, нацистички злочини ликвидирали су 3. и 5. јуна. Према истраживању, само седам локалних Јевреја успело је да побегне од убица.

Сваки четврти Јеврејин, који је умро од руке Хитлерових џелата током ратних година, живио је на територији Украјине. Укупан број жртава холокауста у окупираној од стране хитлероваца ССР Украјине процењен је на 1,5-1,6 милиона људи.


"Немачки састав `Ајнцатгрупен` био је заправо веома мали. На цеолом Источном фронту било је само око три хиљаде људи", рекао је директор Фонда "Историјско памћење", историчар Александар Дјуков. Ликвидирати толико људи само сопственим снагама `Aјнцатгрупен`то нису могле, али су нашли довољно помагача из локалних заједница.

Холокауст у Украјини

По оцени историчара Александра Круглова и подацима из енциклопедије "Холокауст у Совјетском Савезу" у лето 1941. године, у Украјини је била највећа по величини у Европи и друга (после САД) у свету јеврејска популација, за коју се процењује број око 2,8 милиона људи.

Након приступања 1939 године, Совјетској Социјалистичкој Републици Украјини, у западној Украјини Јевреји су чинили око 6% укупног становништва републике. Током рата, у складу са фанатичном Хитлеровом "расном теоријом", они су проглашени за "инфериорне" грађане и били су предмет уништења.



  • Стрељање у Лембергу (Львов) 1 јула 1941 године
  • palimpsestes.fr

"У бившим рејонима `Черти оседлости` (до 1918граница територије изван које је забрањено стално настањење Јевреја)живео је значајан број Јевреја. Од почетка рата, они су покушавали да се евакуишу, да оду са Црвеном армијом, али нису сви то успели", рекао је историчар Константин Залески.

Доласком нациста у западну Украјину почели су јеврејски погроми. Чланови украјинских националистичких организација су изашли из скровишта и напали совјетске власти, заробљеници су пуштени из затвора и напали су Јевреје. По доласку хитлероваца, погроми су имали масовни карактер. Тако је Лвиву гомила локалних радикала у јулу 1941. године, мучила и тукла до смрти Јевреје на улицама - људима су копане очи и одсецане уши, жене су скидане и силоване. Жртве погрома биле су неколико хиљада људи.

Међутим, убрзо је процес истребљења јеврејског становништва добио системски карактер. Окупациона управа је идентификовала Јевреје и одвојила их од остатка локалног становништва.

На територији Украјине нацисти су створили око педесет јеврејских гета и до 200 концентрационих логора.


Заточеници су методично уништени.

До августа 1941. нацисти и њихови локални помагачи убили су углавном све радно способне Јевреје и представнике елите. Од јесени, почели су са потпуним уништавањем свих Јевреја, укључујући и старије, жене и децу. До сада су историчари већ локализовали преко 300 места масовних егзекуција јеврејског становништва.


  • Меморијал посвећен трагедији у Бабијем Јару у Кијеву
  • РИА Новости
Само у кијевском Бабијем Јару је убијено око 150 хиљада људи. И они су били само десетина од укупног броја жртава холокауста у Украјини.

Главни извршиоци масакра Јевреја од стране хитлеровског руководства били су тзв.`Ајнцатгрупен`полиције и СД (зондер команд) - нацистички одред смрти, одговоран за уништавање цивилног становништва (представници етничких група сматрани су "расно инфериорни", комунисти и било каква нелојалност према нацистима).

Али, "зондер команд" су били малобројни и нису могли самостално вршити погубљења стотина хиљада људи. Према томе, у Украјини, њихова важна подршка, према Александру Дјукову, били су локални сарадници.

Порекло сарадње

"Механизам одабир колаборационих кадрова био је разрађен од стране Немаца и Аустроугара још у Првом светском рату. Дакле, оно што смо видели током Великог отаџбинског рата није било нешто посебно - осим у смислу обима", објашњава Дјуков.

Према његовим речима, украјински колаборационисти су регрутовани из три главне категорије становништва.

"Прво, од представника структура са којима су немачке специјалне службе сарађивале пре рата. Није постојало то, да су нацисти долазили, те да нису знали ко ће радитиза њих. За Украјину, таква структура, из које су формирана војна и административна колаборациона тела, била је првенствено Организација украјинских националиста - ОУН. Историја њене сарадње са нацистима била је дуга. Друго, створене су колаборационе структуре од ратних заробљеника. И овде није било ништа ново - такви механизми су радили у Првом светском рату. Сарадници су одабирани по националној основи, (нацисти су фаворизовали људе који живе у западном делу СССР-а и неким муслиманским народима, ставовима и спремности на сарадњу.

Треће, нацисти су гледали ко је из локалне власти спреман да ради за њих из идеолошких разлога. Опет, кадрове поставља мрежа ОУН. Комбинација ове три методе за привлачење сарадника била је масовна појава и неочекивано висока", рекао је историчар.


  • Степан Бандера с борцима ОУН
  • io.ua

Како је касније постало познато из материјала немачке војне обавештајне службе "Абвер", чак и пре рата, Хитлерове посебне службе регрутовале су два конкурентна лидера "Организације украјинских националиста" као агенте: Андреја Мелника и Степана Бандеру. Њих су и нацисти описали као криминалце, демагоге и неморалне особе, али су ипак кориштени.

"Лично, Бандера је сматрао да је сарадња са Немцима била равноправна, али се Немци природно нису сложили с њим око овога. Бандера је желео да створи марионетску државу под протекторатом Хитлера. али не и Немци"- истиче Дјуков.

Од 1940. године, украјински саботери су почели са припремама и слањем на територију ССР Украјине и Молдавије. У бази специјалног пука "Бранденбург 800" формирана су два украјинска националистичка батаљона - "Роланд" и "Нахтигал".

Професионални извршиоци

У лето 1941. године, припадници "Роланд" и "Нахтигал" су коришћени за извођење саботажних акција на територији СССР-а и уништавали су Јевреје у зонама близу фронта.

Али на јесен, они су пребачени на територију Немачке, расформирани, а у њиховој бази основали казнене помоћне полицијские јединице. Први заменик команданта "Нахтигала", а потом 201-ог батаљона помоћних полицијских снага био је један од најближих сарадника Бандере и будући лидер УПА * хауптман (капетан) Роман Шухевич. (УПА - Украјинска побуњеничка војска - је украјинска организација призната као екстремистичка и забрањена у Русији (одлука Врховног суда Руске Федерације од 17. новембра 2014. године)
Интелектуални показатељи Шухевича на општем нивоу изгледали су прилично пристојно, а Немци су волели да сарађују са њим. Шухевич је, без сумње, у извесном смислу био талентован човек, паметнији од Бандере", каже Дјуков.

Чак и када је Бандера ухапшен, након што је ухваћен у крађи државног новца, Шухевич је наставио да служи Немцима на положају официра. Према Алекандру Дјукову, у свим Шухевичевим активностима (инжењер по струци) кориштен је технократски приступ, док је Бандера, студирајући усвоје време "Лвовску политехнику" био много гори од свог колеге - агроном и пољопривредни радник у начину размишљања..

У лето 1941. Немци су почели са формирањем националистичке локалне милиције од украјинских националиста. Током времена, попуњавање редова ОУН затвореницима - онима који су били спремни да сарађују, нацисти су почели да се стварају помоћне полицијске батаљоне - "Шуцманшафт".


  • Старешине 102, 115 и 118. батаљона "Шуцманшафт" у Минску, 1942 год.
  • Wikipedia
"Ове структуре постале су алат за извођење задатака додељених `Ајнцатгрупену`, чији је циљ био уништење Јевреја, комуниста и анти-нацистичких цивила", нагласио је Дјуков.

Према његовим речима, јединице "Шуцманшафта" су постале главна сила укључена у ликвидацији јеврејских гета. А 1943. године део припадника "Шуцманшафта"је отишао у шуме и формирао УПА , а затим применио своје специфично "џелатско искуство" током масакра у Волину.

Профессиональни џелати, који су убијали Јевреје и Пољаке често су били исти људи", истакао је Дјуков.



Према његовим речима, без колаборационе полиције, Немци би морали повући превелике снаге са фронта ради обављања казнених операција, борбе против партизана и унутрашње заштите. Сваки колаборационист у позадини био је "борбена јединица коју су држали Немци на фронту". Због тога је важност ових колаборационих јединица Трећег Рајха била изузетно велика.

Поред тога, њихови представници су били боље упознати са локалним становништвом. Ово је драматично смањило шансе да се жртве нациста спасу. Јеврејин или комунист који би покушао да побегне од убица, лакше био се извукао од Немаца, јер су колаборационисти били добро оријентисани на терену.

Украјински колаборационисти су активно учествовали у холокаусту и ван совјетске територије.

Значајан део кокаборациониста који је прошао обуку под називом "Рајнхард" у кампу за обуку СС Травники у оквиру програма обуке за чуваре концентрационих логора био је управо из Украјине. Они су били ангажовани у концентрационим логорима на територији Пољске и директно Трећег Рајха", рекао је Константин Залески.



Тачан број украјинских колаборациониста данас је тешко одредити. Историчари кажу да је око 250 хиљада Украјинаца служило у различитим паравојним формацијама Трећег рајха. Међутим, Александар Дјуков сматра да је ова цифра мало претерана јер истраживачи механизми механички наводе број различитих јединица, не узимајући у обзир чињеницу да би исте особе могле истовремено служити у више јединица. На пример, 1943. године војници"Шуцманшафта"масовно су прешли на службу у дивизији Вафен СС "Галициа", упркос томе, док су се милиони Украјинаца борили против нацизма у редовима Црвене армије, десетине хиљада је служило Хитлеру само у"Шуцманшафту".

  • Шетња националиста, посвећена 109. годишњици рођења Степана Бандере,Киев
  • Valentyn Ogirenko / Reuters

Нажалост, данас у Украјини историјску истину о активностима ОУН и УПА током Другог светског рата и њиховог активног учешћа у Холокаусту воле да занемаре. Улице и тргови су добиле називе по агенту "Абвера" и РСХА (служба безбедности Трећег рајха) Степану Бандери, хауптману колаборационе полиције Шукевичу и једном од оснивача "Шуцманшафт" система и високо рангираног припадника СС Павленка Омељановича.

Ипак, историјска истина је да су украјински националисти започели и завршили други светски рат, упркос одређеном временском отуђењу, на истој страни као и нацисти", сумирао је Александар Дјуков.

Извор: ВОСТОК / РТ

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут