Достојевски, Стари Рим и сељаци: Шта све можете да видите на овој линији московског метроа

30-01-2018 11:56:44 | | фото: metrowalks.com / Russia beyond/ vostok.rs |


Све станице на Љублинско-Дмитровској линији московског метроа (која је позната као „салатоваја”, тј. жутозелена линија) отворене су после распада Совјетског Савеза. Оне немају традиционалне совјетске орнаменте, а изглед им је импресиван.

Марьина роща

Вековима је део Москве под називом Марьина роща, где се данас налази истоимена станица метроа, припадао богатој и утицајној аристократској породици Шереметјев. Зато и не чуди што је декор станице посвећен овој руској племићкој лози. На зидовима су представљене живописне слике богатства Шереметјевих, њихових имања, цркава, шума и река.

Достоевская

Ова станица метроа сигурно ће импресионирати љубитеље великог руског писца. Посвећена је Фјодору Достојевском и налази се у близини куће у којој је писац рођен. Красе је слике и мотиви из четири романа Достојевског: „Злочин и казна”, „Идиот”, „Зли дуси” и „Браћа Карамазови”.

Трубная

Ова станица је декорисана осветљеним витражима са приказима старих руских градова и села. Када је станица отворена, путнике је зачудило то што на сликама цркава нема крстова. Неки ентузијасти су им додали мале дрвене и металне крстове, а градске власти нису имале ништа против.

Сретенский бульвар

На стубовима на овој станици путници могу уживати у приказима становника Москве, московских улица и споменика посвећених руским писцима и песницима са цитатима из њихових дела.

Римская

Станицу метроа посвећену старом Риму заједнички су декорисали руски и италијански уметници и дизајнери. На крају перона налази се композиција од неколико стубова, међу којима пузе Ромул и Рем као бебе. Иза ове композиције налази се једина фонтана у московском метроу.

Изнад улаза на покретне степенице и излаза на перон може се видети неколико рељефа: Мадона Лита, Капитолска вучица и древна мермерна маска, копија маске из римске базилике свете Марије из Козмедина.

Крестьянская застава

И на овој станици метроа може се осетити дух древног Рима. Слике на зидовима овде су израђене у стилу романских мозаика. Међутим, главни декоративни мотиви на станици Крестјанскаја Застава нису посвећени „вечном граду”, већ сељацима и њиховом раду: на мозаицима можете видети косе, грабуље и снопље.


Борис Јегоров,
Russia beyond