РТ: Кина најавила формирање „Поларног пута свиле“

26-01-2018 12:21:15 | | фото: © Olaf Krüger / Global Look Press / RT/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Пекинг је најавио планове да прошири амбициозну иницијативу "Један појас један пут" према Арктику развојем путних праваца.

У белој књизи објављеној у петак, земља саопштава да очекује да има "велику улогу у проширењу мреже путних праваца" и напомиње да "као резултат глобалног загријавања, Арктичке транспортне руте вероватно постају важни транспортни правци за међународну трговину."

Додаје се да ће охрабрити предузећа да изграде инфраструктуру и проводе комерцијална пробна путовања, отварајући Арктичке путеве који би формирали "Поларни пут свиле".


Кинески заменик министра спољних послова Конг Ксуанјоу показује белу књигу о кинеској политици на Арктику на конференцији за новинаре у Пекингу Shen Hong / Global Look Press

Копнене територије на Арктику покривају површину од око 8 милиона квадратних километара, са суверенитетом који припадају Русији, Данској, Финској, Исланду, Норвешкој, Шведској, Канади и Сједињеним Државама. Арктички океан је величине више од 12 милиона квадратних километара, где приобалне и друге земље деле права и интересе у складу са међународним правом.