РТ: Предлог закона о крипторубљи достављен Руском парламенту

25-01-2018 08:58:33 | | фото: © Sputnik / RT/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ


Предлог закона који уводи националну криптовалуту - крипторубљу, као средство плаћања у Русији је поднет Парламенту.

"Амандмани предложени нацртом закона ... кодификују дигитално финансијско средство као законито средство плаћања на територији Русије", стоји у објашњењу у документу.

Нацрт закона поднео је посланик Комунистичке партије, Ризван Курбанов. Наведено је да ће валута бити у оптицају под називом "Крипторубља."

Документ предлаже измене и допуне Грађанског законика Русије, чиме би криповалута постала легално средство плаћања у целој земљи. Предлог закона поднет је Парламенту истовремено са још једним нацртом закона којим се регулише рударство и промет дигиталних финансијских средстава у Русији.


Руски председник Владимир Путин наложио је у новембру прошле године да питање националне криптовалуте буде у потпуности регулисано од стране Владе. Реализацијом крипторубље значило би да све остале криптовалуте у земљи буду забрањене, рекао је тада министар комуникација Николај Никифоров. Финансијске операције са крипторуљом ће бити опорезиване по стопи од 13% од добити. Никифоров је такође саопштио да ће крипторубља бити присутна и на међународном тржишту.