„Гаспром“ добио дозволу за изградњу другог крака „Турског тока“

20-01-2018 10:09:03 | | / vostok.rs |


Руски енергетски гигант „Гаспром“ добио је дозволу од турских власти за изградњу другог крака морске деонице гасовода „Турски ток“, саопштила је та компанија.

„Данас смо добили дозволу за постављање другог крака у искључивој економској зони и територијалним водама Турске. На тај начин, све неопходне дозволе Владе Турске Републике за морску деоницу гасовода ’Турски ток‘ су добијене. Сада ће оба крака гасовода бити пуштена у експлоатацију у апсолутно прецизном року, до краја 2019. године“, навео је председник управе „Гаспрома“ Алексеј Милер.

Он је додао да се пројекат реализује пуном паром.

„У складу с планом пројекат се реализује истовремено на три деонице: на обалама Русије и Турске, као и у Црном мору. На морској деоници је постављено више од 760 километара збирно за оба крака. Изградња деонице обалског чвора у Русији је при крају. У Турској су почели радови на изградњи платформе пријемног терминала“, саопштио је он.

„Гаспром“ је 7. маја прошле године почео да гради морску деоницу гасовода „Турски ток“. Пројекат подразумева изградњу два крака капацитета од по 15,75 милијарди кубних метара гаса.

Први крак је предвиђен за испоруке гаса турским потрошачима и планирано је да буде покренут у марту ове године, а други за снабдевање земаља Јужне и Југоисточне Европе. Рок за његово покретање је 2019. године. „Гаспром“ је прошле године у тај пројекат инвестирао 92,8 милијарди рубаља.