РТ: Пут будућности - Русија преузима водећу улогу у истраживању Арктика

27-12-2017 08:53:25 | | фото: © Vadim Savitsky / Sputnik/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Русија је широко проширила своју контролу над арктичким територијама, а јединствена инфраструктура коју је изградила у поларном региону је неупоредива са било којом другом земљом, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

"Током историје истраживања и рекултивације Арктика, ниједна друга земља није изградила толико инфраструктурних објеката опремљених таквом технологијом и која поседује такве капацитете у области штедње енергије, као и војне способности", рекао је Шојгу, обраћајући се на пленарној седници Јавног савета Министарства одбране Руске Федерације.




Најсјевернија војна база у Русији, Трефоил, налази се на острву Алекандра Ланд у земљи Франз Јосефа, северозападу Русије. Вадим Савитски / Спутник


Министар је даље рекао да су главни грађевински пројекти на Арктику "скоро завршени" и да заједно са западним регионима Русије, Арктик остаје и даље приоритетна област за развој војне инфраструктуре у будућности.

Министарство одбране Русије описало је своје напоре на изградњи на Арктику као "без преседана". Према подацима Министарства одбране, војска је изградила чак 425 инфраструктурна објекта у поларном региону, са укупном површином од 700.000 квадратних метара. У постојећим базама се већ налази чак 1.000 војника са специјалним борбеним системима и војном опремом.