Американци навикли да сматрају УН инструментом за постизање својих интереса

26-12-2017 10:44:50 | | фото: Drew Angerer/Getty Images/ vostok.rs |


Индивидуалне уплате Вашингтона у буџет светске организације за 2018-2019. годину смањене су за 285 милиона долара. На овај начин САД желе да „појачају дисциплину и одговорност“.

Представницк САД при УН Ники Хејли саопштила је да ће Вашингтон смањити своје уплате у двогодишњи буџет светске организације од 285 милиона долара. Како је навела, овај корак ће ће бити користан и за Вашингтон и за УН.

„Као додатак тако значајном смањењу трошкова смањене су прекомерне функције УН за управљање и подршку, повећање подршке кључних приоритета САД у свету и јачање дисциплине и одговорности у систему УН“, навела је Хејлијева.

Стална представница САД је нагласила да Вашингтон „наставља да тражи пут повећања ефикасности УН и заштитиће своје интересе“.

Индивидуално учешће САД у буџету светске организације износи 22 одсто од укупног буџета УН, што је максимално дозвољен ниво.

Како је објаснио експерт са Института САД и Канаде Владимир Васиљев, САД сваке године уплаћује на рачун УН око десет милијарди долара. У буџет УН се непосредно уплаћује од 600 милиона долара, око 3,8 милијарди долара иде на финансирање мировних мисија (обавезна уплата), а осталих 5,5 милијарди долара се користи за одржавање различитих организација и програма.

„У саопштењу Хејлијеве се не наводи који конкретни расходи ће бити смањени. По мени, 285 милиона долара оштетиће редовне и обавезне исплате. У интересу САД је да се изврши притисак на бирократију УН, а инфраструктура УН у Њујорку живи од регуларних уплата“, саопштио је Васиљев.

Директор Фонда за проучавање САД „Рузвелт“ са Универзитета МГУ Јуриј Рогуљов сматра да понашање Вашингтона у УН показује прави став Американаца према наднационалним институтима и међународном праву. Према речима експерата, САД се не могу помирити са губитком доминантне позиције у свету.

„Американци су навикли да сматрају УН инструментом за постизање својих интереса. Хејлијева је јасно дала на знање: УН може бити добро само када је Америци добро. Такав приступ видимо и у односу САД према ММФ-у. Вашингтон уплаћује највише новца и зато не сматра да треба узимати у обзир интересе других чланица“, сматра Рогуљов.

Експерт не види ништа ново у претњама САД светској организацији. По његовом мишљењу, Вашингтон ће наставити да уцењује и врши притисак на УН како би натерао организацију да буде лојалнија. Финансијски аргумент ће у томе играти кључну улогу. Међутим, Рогуљов сматра да Европа неће пристати да игра по америчким правилима.

Он мисли да САД неће убудуће значајно смањивати уплате у УН. Највише што могу да ураде је да изађу из неколико програма светске организације. Он сматра да би радикалнији кораци уздрмали лидерске позиције САД у УН.

Објава смањења учешћа САД у буџету УН уследила је само неколико дана након што је Вашингтон остао усамљен у Генералној скупштини УН која је усвојила резолуцију којом осуђују одлуку америчког председника Доналда Трампа да призна Јерусалим за израелску престоницу.

Хејлијева је тада запретила да ће Америка смањити финансирање УН.