Одговор на књигоцид: Србска купује књиге Мате Ловрака

11-12-2017 06:02:29 | | / vostok.rs |

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је резултате Јавног конкурса за откуп књига објављених у Републици Србској у 2015. и 2016. години.


За културу у Србској никог није брига, а посебно болно је изостајање било какве културне политике. Фронтал.СРБ једини изгледа критички о култури и пише, што само получује јалови гњев експонената буџетске
потрошње новцаза ове намјене, а културна политика која би макар у назнакама одговарала државној политици све је даље од институција, до степенасамоубиственог менталног поремећаја. Усамљени су случајеви прихватања конструктивне критике, као у случајуМузеја савремене умјетности, чији рад, а посебно саопштења, Фронтал прати.

Примјера ради, у западноевропским круговима у току рата, а посебно културним круговима, помагана Неовисна Република Хрватска, деведесетих година прошлог вијека, након насилне сецесије, избацивања Срба из Устава СР Хрватске као коститутивног народа, те уклањања припадника српске националности са свих руководећих, а посебно полицијских функција, учинила је и у самој области културе оно што је било у складу са наставком ове новоусташке политике која је довела до рата:

За оне који неће да се сјећају, хрватске власти су деведесетихизбациле и спалиле или самљеле у сировинупреко 2,8 милиона књигакоје су у тамошњим библиотекама носиле име србског аутора или су просто биле штампане ћирилицом.

Дакле једино што можемо на шамар у образ нације јесте, не да окренемо други, већ да окренемо још једну туру, пошто је овај окренути образ ишамаран преко сваке мјере. Месо отпада с кости.


Као најбоља илустрација колико наше културне полуге прате сопствену политичку реторику заштите, па у посљедње вријеме и независности Српске, јесте што ће Министарство просвјете и културе откупити 44 публикације од 11 издавача из Републике Српске, међу којима је и обавезна соцреалистичка лектира за основну школу из времена Јосипа Броза: Дружба Пере Квржице, хрватског писца Мате Ловрака.

Ништа не фали Ловраку, као што ништа није фалило ни Бранку Ћопићу. Па су га самљели.Књиге нико не забрањује у нормалном друштву.Само их не купује за државне паре и не промовише културу оних који би да те истријебе. И то уопште не крију и спалили су све књиге које су подсјећале на заједничко дјетињство.

Свака нам част. Сигурно ће нам се неко из Хрватске данас кад види резултате конкурса захвалити, постидити се за све оно што су урадили од деведесетих до данас, те ће наручити од нас 2,8 милиона књига по цијени по којој им их понудимо и вратити у своје књижнице. Наравно све ће бити ћирилицом, док је питање јесу ли тако испечатиране и све које је купила Србска…

Док се то не деси, ви можете сравнити са ријечима којим се из Министарства образлаже ова јавна набавка, док смо ми задебљали она слова која илустративно одударају од прокламованих циљева, те све то заједно са насловима за које сте дали паре:

НАШЕ КУЛТУРНО НАСЛИЈЕЂЕ…

На Јавни конкурс пријавило се укупно 15 издавача са 99 публикација. Комисија за откуп књига је, према конкурсом утврђеним критеријумима, извршила одабир и селекцију публикација.

У оквиру конкурса, за откуп су конкурисали издавачи књиге од значаја за културу и умјетност Републике Српске из сљедећих категорија: домаћа књижевност, преведена књижевност, те публикације из области умјетности које представљајунаше културно насљеђе и савремену културу и умјетност. Издавачи су могли понудити више издања.

Критеријуми за избор и селекцију били су укупна књижевна и умјетничка вријeдност дјела,културни и јавни интерес објављивања дјела, промоција и афирмација књижевности и културе и квалитетна реализација садржаја и техничка опремљеност публикације.

Откуп књигавршиће се по понуђеној цијени. Цијене наведене у понудине могу се накнадно мијењати, а трошкове достављања библитекама сносиће издавачи.

Резултати Јавног конкурса за откуп књига објављених у Републици Србској у 2015. и 2016. години су видљиви овдје:

Извор: Фронтал