РТ: Скоро 60% Финаца се противи чланству у НАТО-у

06-11-2017 01:13:55 | | фото: © Ints Kalnins / Reuters/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Педесетдевет посто становништва Финске не жели да њихова земља постане чланица НАТО-а, открила је нова анкета "Галупа". Чак и ако је Шведска пристала да се придружи НАТО-у, што се види као фактор који би могао утицати на јавно мњење у Финској, 59 одсто ће се и даље противити.

У анкети, која је спроведена у име "Хелсингин Саномат-а", највећег дневног листа у Финској, само 22 посто њих је рекло да би волело да се Финска прикључи војном блоку под вођтвом САД-а, док је њих 19 посто неодлучно по том питању.

Испитаници су такође били упитани да ли су за улазак у НАТО ако би суседна Шведска ушла у Алијансу. У таквом сценарију, подршка чланству Финске у НАТО повећана је на 33 одсто, али они који су били против тога били су и даље већина, са 59 одсто.

Мати Песу, истраживач у Финском институту за међународне послове, рекао је за "Хелсингин Саномат" да стручњаци сматрају чланство Шведске у НАТО-у као један од главних фактора који би могао утицати на расположење Финаца према војном блоку. Узимајући у обзир ову чињеницу, повећање од 11 одсто оних који подржавају чланство у случају шведског чланства, било је "изненађујуће мало", рекао је он.

Финци су историјски скептични према НАТО-у, где је за чланство у овом војном блокубило само 15-16 процената у раним 2000-им. Подршка за придруживање НАТО-у је достигла 26 посто у 2014. години када су Русију западне земље оптужиле за наводну подршку становницима Доњецког и Луганског региона Донбаса, а који су одбили да признају владу у Кијеву као легитимну након државног удара. Нешто већа подршка је од тада.

Финска влада је саопштила да тренутно не тражи чланство у НАТО-у, али да задржава право да затражи ако се промени ситуација у земљи. Фински председник Саули Нинисто прошле недеље је рекао да ће бити потребан референдум ако би земља кренула са пријавом за придруживање НАТО-у.

"Уверен сам да ће одлука захтевати легитимитет, широку прихватљивост. Упозорио бих против доношења одлука када би значајан део грађана био против", рекао је Нинисто.

Што се тиче Шведске, анкета коју је спровео новински дневник "Свенска Дагбладет" у јулу, открила је да је подршка придруживању НАТО-у пала са 41% у 2016. години на 33%.

Русија, која сматра експанзију НАТО-а на истоку као претњу безбедности, више пута је упозорила Хелсинки и Стокхолм да се не придружују овом америчком војном блоку, саопштивши да би то неизбежно довело до контрамера из Москве.