РТ: Сва војна помоћ милитантима у Сирији била координисана од стране САД

30-10-2017 08:16:40 | | фото: © Ammar Abdullah / Reuters/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Део војне помоћи који су Катар, Турска, Саудијска Арабија и САД послали за сиријску опозицију вероватно је завршио у рукама терориста Ал-Нусра, признао је бивши министар спољних послова Катара.

Ово је прво саопштење ове врсте од стране Хамада бин Јасим бин Џабер Ал Танија, који је био министар спољних послова Катара од 1992. до 2013.године. Када је сукоб у Сирији почео 2011. године, Хамад је рекао да је у то време отишао код саудијског краља Абдулаха, који је том приликом подржао план Катара за Сирију.

Хамад сада инсистира на томе, да Катар сада оптужују земље залива за подршку тероризму, док је с друге стране, када је почињала криза у Сирији, Доха, Ријад и Вашингтон били "у једном истом рову" у својој визији о подршци милитантима против Асада.

Према речима бившег министра, сва војна помоћ намењена сиријским побуњеницима прошла је преко Турске и била је координисана са америчким снагама.

"Сва војна помоћ пребачена на територију Сирије била је координисана и од тране америчких снага", рекао је Хамад, који је такође био и на дужности премијера Катара између 2007. и 2013. године.

Није прецизирао ко је заправо добијао помоћ, али САД - заједно са Катаром, Саудијском Арабијом и Турском, више пута су пружале војну подршку сиријској опозицији и милитантима, рекао је Хамад.

Дистрибуција војне помоћи није увек била лака, а бар је једном, војна пошиљка пала је у руке терориста, што је раније званично потврђено од стране терористичке групе Ал-Нусра Фронт.

"Можда је дошло и до неких "интеракција" са милитантима Ал-Нусре", рекао је Хамад.

Истовремено је нагласио да је Катар "зауставио" све везе са Ал-Нусра фронтом након што је група формално призната као терористичка организација од стране међународне заједнице. Међутим, он није прецизирао да ли је ову групу подржавала Доха и њени савезници пре ове одлуке.

"Политичари су изгледа упоређивали Асада и његову владу са "пленом" који су ловиле монархије Залива и њихови савезници, али су на крају побегли."

"Сви смо се усредсредили на ослобођење Сирије, али сви смо се борили против плена [Сирије] и сада је плен отишао. И многи људи у Сирији су погинули", рекао је Хамад.

Сиријса на челу са сиријским председником Башаром Асадом који је још увек на власти након година рата, многе земље сада сугеришу да би требало да остане на влати, изјавио је бивши министар Катара.

Он је изразио свој протест јер тадашњи савезници Дохе нису координисали своје политичко деловање са Дохом.

"Ја не приговарам ономе ко је променио мишљење и то схвати, али бар обавестите свог партнера", додао је он.Сиријски рат, који је изазвао велику избегличку кризу, ушао је у своју шесту годину у марту. Дамаск је више пута означио војну кампању под покровитељством САД као "нелегитимну". У септембру је сиријски министар спољних послова Валид Муалем рекао да Сједињене Државе омогућавају бившим џихадистима из Ал-Нусре да поткопавају мировни процес у Астани.

Према подацима Министарства одбране Русије, офанзива коју су терористи Ал-Нусра покренули са својим савезницима у Сирији у септембру, организована је од стране америчких служби безбедности, чији је циљ био ремећење операције сиријске војске у близини Деир Ез Зора.

Ово није први пут да је потврђено да је америчка војна помоћ завршила у погрешним рукама. У мају је објављен извештај Министарства одбране САД, који је показао да је немарно рачуноводство америчке војске довело до тога да Пентагон не зна шта се десило са више од милијарду долара оружја и опреме намењених ирачкој војсци. Извештаји су објављени као резултат захтева од стране групе за људска права "Амнести Интернешнела", која се позвала на
Закон о слободи информација.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут