„РТ је оптужен и крив за пружање садржаја који привлачи гледаоце“

25-10-2017 11:36:26 | | / vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Људи не би гледали РТ да не пружа висококвалитетне медијске садржаје и веома потребну алтернативу у погледу главних глобалних медија, рекли су медијски експерти, наглашавајући да безобзирне критике само подстичу популарност канала.

У понедељак је "Њу јорк тајмс" оптужио "Јутјуб" да има "пријатну" везу са РТ-ом, а за коју везу "Њу јорк тајмс" сматра да је допринела порасту популарности РТ-а на најпосећенијој локацији за размену видео снимака на свету. У чланку се тврди да је "Јутјуб" одиграо "кључну улогу" у помагању РТ-у у експанзији и знатном повећању његове публике.

"Морали су да приступе неком облику сарадње или чудних послова јер нису могли само да прихвате да РТ добро ради пружајући људима садржаје који ће људи гледати", рекао је Матео Бергамини, оснивач Независне платформе за медије из Велике Британије "Шатаут".


Независни новинар Дерик Дроуз се сложио да је једина ствар коју је"Њу јорк тајмс"успео да уради са својим последњим објавама, у ствари, похвала за квалитетан садржај РТ-а и ефикасно партнерство са "Јутјубом".

"Некако је глупо гледати
"Њу јорк тајмс"и америчку владу да преузму ту позицију и оптужују РТ, за радње за које знају како ради "Јутјуб", као и то јет знају како раде алгоритми и како функционише садржај који привлачи гледаоце", рекао је Дроуз за РТ.

"Начин писања чланка је тако блесав. Они само причају о томе да је РТ створио садржај и стигао до младе публике који желе аутентичност и који желе праве вести и који желе вести изван верзије догађаја америчке владе", додао је новинар.

"Мислим да корисници генерално цене аутентичност. Веома је очигледно од свега што се дешава на "Јутјубу". Дакле, уместо да имају пропаганду, људи стварно реагују на аутентичност ", рекао је Роберт Кинцл некадашњи заменик директора "Јутјуба".

Медијски стручњаци се слажу са Кинцловом проценом. РТ је популаран "зато што служи људима, јер људи сматрају да је то занимљиво, не због некаквог испирања мозга или договора", рекао је правни и медијски аналитичар Лајонел.


Заправо, Јутјуб је наставио да дистрибуише садржаје РТ-а, продукцију те је задржао публику током година. РТ је у септембру премашио пет милијарди прегледа на "Јутјубу", чиме је задржао своју неоспорну лидерску позицију међу међународним мрежама вести и превазишао далеко укупан број прегледа Би-би-сија, Си-ен-ена, Ал џазире и Јуронјуза.

И док се стручњаци и "Јутјуб" слажу да РТ успева у изградњи снажних веза с својом великом публиком, "Вол стрит журнал" је поновио процене "Њу јорк тајмса", оптужујући не само Гугл, већ и "Фејсбук" и "Твитер" како су омогућили да се објављују руске вести које су "непоуздане, погрешне и изузетно партизанског садржаја". Као и обично, оба медија нису пружили конкретне примере да би подржали своје тврдње.

Овакво извештавање"Њу јорк тајмса"и"Вол стрит журнала"једнако је "лову на вештице", сматра Бергамини.

"То је лов на вештице за било кога ко има било какве везе са Русијом или са било чим што је руско", рекао је Бергамини.

"Они испуцавају оптужбе без било каквих правих доказа."

У скорашњем покушају да наштете угледу РТ-а, лобистичка група коју финансира Џорџ Сорош, заједно са владама ЕУ и САД, усмерила је своју пажњу на 2.327 особа које су се појавиле као стручњаци и гости на РТ-у.

У извештају Центра за европске вредности тврди се да је појављивање на РТ-у контрапродуктивно и чине госте телевизије "корисним идиотима" за "непријатељску страну". Ова НВО сматра да је изражавање мишљења на РТ-у као "саучесништво у руској пропагандној машини".

Али људи нису "идиоти" и свесно су изабрали да се појављују и гледају РТ, јер се садржај канала издваја од других главних медија, тврди Реј Финч, посланик из Британске независне странке.

"Чињеница је да обични људи знају где да добију вести. Они могу да изаберу шта год пожеле. Чини се да РТ даје неку врсту вести које људи воле, и тако их људи конзумирају. Ако им се не свиђају, нису присиљени да то гледају, могу да гледају Си-ен-ен или Ал Џазиру или читају сајт "Њу јорк тајмса" ", рекао је Финч за РТ.


"
Си-ен-енје познат широм света као Клинтонова медијска мрежа, а Би-би-си је глас преосталих што се тиче Брегзита. Људи то узимају у обзир. "Њу јорк тајмс" и слични претпостављају да су људи идиоти", рекао је Финч.

Прошле седмице британски министар спољних послова Борис Џонсон је устврдио да је то "скандал" када се посланик Лабуристичке партије појавио на РТ-у. Међутим, сваки пут када РТ постави наслове западних медија, реакција на популарност канала изгледа само да расте, рекао јеправни и медијски аналитичар Лајонел.

"Ако не бих знао више, заклео бих се да РТ ради на једном од најзначајнијих ПР програма до сада. Сваки пут када "Њу јорк тајмс" или "Вошингтон пост" или неко други саошптава о РТ-у, то чини људе у овој земљи још више заинтересованијим и више фасциниранијим оним што РТ ради", истакао је Лајонел.

Пошто је РТ регистрована на ИоуТубе-у 2007. године, мрежа константно шири своје присуство на мрежи, дајући својим гледаоцима најновије и најсавременије вести у широком спектру видео формата, док истражује нове дизајне. Прошле године, РТ је покренуо нову тачку у објављивању првог 360-степеног ХД видео снимка из међународне свемирске станице.

Најтраженији РТ видео снимци током прошле године укључују побједу Доналда Трумпа након побједника на председничким изборима, интервју са предсједником Филипина Родриго Дутертеом и документарац о хитном агенту који је радио за колумбијског другог лорда Пабло Есцобара.
"Циљ РТ-а јесте и одувек био информисан. Хистерија која окружује овакве свемирске активности као рекламирање својих друштвених медија на друштвеним медијима - нешто што су урадиле практично све новинске организације - говори о страху од оснивања да изгуби монопол над информацијама, и издаје заједнички напор да истакне РТ са америчког тржишта, "Изјавио је РТ у саопћењу за ВСЈ.
Пиштољ за пушење или ништа? ВаПо тврди да је Русија "мешала" на изборима путем Гоогле-а, ИоуТубе-а
Дрозе верује да је постојање злогласнијег програма иза текуће анти-РТ кампање, односно да се ућуткују сви алтернативни извори вијести.
"Веће је него што се само заостаје за Русијом", рекао је Дрозе. "Ради се о алтернативним ставовима и независним вестима који су у супротности са америчком публиком. Они желе ограничити тај поглед на ИоуТубе. Они желе ограничити тај поглед на Фацебоок-у. "
ГЛЕДАЈТЕ РТ