Светски фестивал омладине показао да више нико неће моћи да усади идеју о Русији као агресивној сили

23-10-2017 08:29:26 | | фото: © Sputnik/ Максим Блинов/ vostok.rs |


Светски фестивал омладине и студената, на ком су учествовали представници 188 земаља, показао је да више нико неће моћи да усади идеју о Русији као агресивној сили која настоји да све зароби и пороби, изјавио је први заменик администрације председника Русије и председник организационог одбора Фестивала Сергеј Киријенко на конференцији за медије.

„Најважније је, у шта сам уверен, да људима више нико неће моћи да усади у главу да је Русија агресивна сила, царство зла које настоји све да зароби и пороби. То се више неће десити, њих (стране учеснике Фестивала) више нико неће вући за нос. Друго, мислим да је веома важно — данашњи свет је глобалан и најважније и револуционарне ствари могу се урадити само заједно, у хоризонталној сарадњи. Такву прилику имају и руски и страни учесници фестивала“, истакао је Киријенко.

Он је додао да ће се наставити са подржавањем овог заједничког рада и комуникације. „Не знам какве пројекте ће (учесници) створити, али верујем да ће они настати и да ће се реализовати“, одговорио је Киријенко на питање у чему Русија може да се ослони на стране госте фестивала из 188 земаља за 5-20 година.

Фестивал је званично отворен у Сочију 15. октобра, а у суботу је одржана церемонија затварања. На њему је учествовало 25 хиљада људи (пет хиљада више од планираног) из 188 земаља. Још пет хиљада волонтера помагало је страним и руским гостима да се оријентишу на фестивалу.