РТ: Зашто НАТО не бомбардује Мадрид 78 дана?

04-10-2017 07:41:13 | | / vostok.rs |


Извор:
Восток/РТ

Каталонски лидер обећао је да ће прогласити независност региона од Шпаније у наредним данима.

Карлос Пучдемон, председник отцепљујућег региона, рекао је да не планира да много одложе проглашење независности и да је спреман да "делује крајем ове седмице или почетком наредне године", рекао је он у интервјуу за Би-Би-Си.

Шпанске власти и даље тврде да референдум одржан у недељу сматрају незаконитим и неуставним, док је ЕУ пружила подршку шпанском премијеру за решавање кризе.

Потез ЕУ критиковао је председник Србије, који је оптужио ЕУ о за двоструке аршине и лицемрје због питања Косова.

Председник Србије Александар Вучић није штедио речи када је упутио очигледно питање: "Како сте легалним прогласили отцепљење Косова, чак и без референдума, и како су то 22 земље Европске уније легализовале то отцепљење, рушећи европско право и темеље европског права, на којем се темељи европска политика и политика ЕУ. Ово је најбољи пример двоструких аршина и лицемерја светске политике", рекао је Вучић.

Марко Гашић, аналитичар за међународне послове, рекао је да је отцепљење Косова признато зато што није део ЕУ.

"Неки кажу да ЕУ има двоструке аршине у вези са овим питањем. Рекао бих да имају само веома ниске стандарде у вези са овим питањем, у смислу међународног права и њихове доследности у томе да га поштују јер се ЕУ противи сецесији Каталоније у Шпанији, а подржава сецесије Косова у Србији", рекао је Гашић за РТ.

"Ово је очигледно шизофренија позиција коју има ЕУ", додао је он.

„Док су се противили референдуму у Шпанији, они су упорно организовали референдуме у Југославији. У Југославији су говорили да није важно шта каже Устав; у Шпанији кажу да је Устав важан. У Југославији су говорили: ’Имате две недеље да одлучите да ли желите независност од Југославије, а ми ћемо о томе одлучивати у року од недељу дана‘. То се све дешавало 1992. године“, каже Гашић.

Гашић је изразио сумњу да је ЕУ научила било какве лекције из свог прошлог искуства у Југославији јер "никада није признавала грешке".

У случају Југославије и Косова, ЕУ одлучује о судбини земаља изван Европске уније, јер иако жудња "стабилности у земљама ЕУ", нема проблема када је реч о "нестабилности изван ЕУ." јер то даје изговор ЕУ да оствари своје пројекте у тим областима", рекао је Гашић.

Политички аналитичар је напоменуо да "ако ЕУ жели да буде конзистентна са међународним правом, она би требало да се супротстави сецесији у Шпанији, Србији или на било ком другом месту у складу са условима Хелсиншког завршног акта и Повеље УН-а. Самоопределење би требало да буде унутар националних држава, односно у државама, а не без држава ".

"ЕУ се понаша селективно према томе где се налази њена интересна сфера. Подржава Шпанију не зато што је Шпанија у праву. Подржава Шпанију јер јој то одговара, а противила се Југославији и сада се супротставља Србији јер је то могућност за њену пројектовану моћ тамо.", додаје он.

„Мислим да би се ЕУ понашала на потпуно исти начин и данас, јер Косово није област која припада том клубу, оно није у клубу богаташа као што Шпанија јесте“, напомиње Гашић

„Мислим да сви Срби виде везу између Каталоније и Косова и Метохије. То виде и сами Каталонци. Каталонска влада очекује да ЕУ подржи њене жеље за независношћу, са рационализацијом: ’Ако Косово са трговином дрогом и органима може да се одвоји од Србије, зашто онда ми, цивилизовани Каталонци, не бисмо могли да се одвојимо од Шпаније?‘“, коментарише Гашић.

"Тешко је кривити Каталонце због заузимања отворене Пандорине кутије за коју је ЕУ одговорна. Мало је касно да се ЕУ сети међународног права на њеној западној граници када је игнорисала исто на источној граници ", рекао је Гашић за РТ.