РТ: Две године војне операције Русије у Сирији - преглед ситуације

30-09-2017 11:25:41 | | фото: Министарство одбране Русије/ vostok.rs |


Извор: Восток/РТ

Овe суботe обележава се завршетак друге године руске војне операције у Сирији. Виђени су неки неуспеси, неколико великих победа, потенцијал да се оконча крвави сукоб и ризик од брзог упуштања у сукоб између Русије и САД.

Руска кампања у Сирији званично је покренута 30. септембра 2015. године, након неколико седмица изградње и прилагођавања базе операција у близини града Латакије и транспорта војне опреме.

У складу сa захтевом сиријске владе, Москва је саопштила да је њено учешће неопходно како би се спречиле џихадистичке снаге да преузму контролу над земљом и претворе је у главно гнездо тероризма, што би угрозило Русију као и друге земље.

РТ разматра главне догађаје који су се догодили током друге године кампање у Сирији.

Ослобађање Алепа

У септембру 2016. године, сиријске снаге уз подршку руских ваздушних снага почеле су операцију за ослобођење Алепа, некадашњег главног економског града Сирије. Град је тада био подељен на приближно једнаке делове, са западном половином које су контролисане сиријске снаге и источног дела који је држало неколико наоружаних група које су се супротстављале сиријској војсци. Међу милитантима на такозваној "побуњеничкој страни" било је значајно присуство џихадиста из групе "Ал Нусра Фронт".

Премештање ових група био је стални извор напетости између САД-а и Русије. Док је Вашингтон оптуживао Москву да циља "умерене" групе у Алепу, Москва је саопштавала да САД нису у стању да врше притисак на "добре" побуњенике да би се одвојили од "лоших". Овај неуспех је по Москви био главни фактор који је довео до колапса прекида ватре који су усагласиле обе државе под администрацијом Обаме, што је довело до офанзиве на Алепо.

Природа урбаних борби у комбинацији са невољношћу бунтовничких група да дозволе цивилима да напусте тај део града, резултирала је великим бројем жртава. Кривица за цивилне жртве биле су у потпуности сваљиване на Русију од стране западних политичара и главних светских медија, а изрази попут "ратних злочина" и "варварства" су се користили свакодневно.

Данашња реалност Алепа је та, да се месецима након његовог ослобађања од стране сиријске војске, тамо враћа стотине хиљада расељених лица, упркос преосталим проблемима који би имао сваки град који је преживио године разарања.

Губитак Палмире и ослобођење

Ослобађајући територију Сирије на западном делу, сиријске снаге претрпеле су пад Палмире, древном и културно значајном граду у централном делу земље. Терористичка група "Исламска држава" уз снажне снаге освојила је град, који је пао у марту 2016. године.

Ослобађање Палмире било је кључни догађај за руску кампању у 2016. години, па је губљење Палмире истим џихадистима било понижење. У марту је Дамаск успио да усмери довољно снага које су раније биле ангажоване у ослобађању Алепа, како би протерале терористе из Палмире.

Тренутни фокус за Дамаск и Русију је на покрајини Деир ез Зор на истоку Сирије. Истоимени покрајиснки град остао је под опсадом терориста годинама, са милитантима који контролишу рурални део покрајине и предграђа града, а сиријске снаге држе центар. Са онемогућеним снабдевањем и блокадом, сиријскки гарнизон је морао да се ослони на помоћ из ваздуха како би наставио борбу.

Блокада је коначно пробијена почетком септембра 2017. године, а Русија пробијање блокаде сматра прекретницом за победу над терористима у Сирији. Тренутно, 87% сиријске територије је под контролом Дамаска, према процени руског Министарства одбране.

Терористи и даље контролишу делове Раке, града који сматрају њеном "сиријском престоницом", али се очекује да ће пасти у руке до краја године, претежно курдских "Сиријских демократских снага (СДФ)" које подржавају САД.

Офанзива на Деир ез Зор такође је значила најзначајнији губитак за руску војску у својој модерној историји. Генерал-пуковник Валериј Асапов, члан у групи руских саветника који помажу сиријској војсци, убијен је заједно са још два помоћника приликом гранатирања. То је повећало број убијених руских војника током операције на 35, саопштило је Министарство одбране Руске Федерације.

Док терористи остају озбиљна претња у неким деловима Сирије, не оклевајући да нападају сиријске снаге, као и курдску милицију, пажња групе се очигледно померила у друге делове света, попут Либије. И са овим заједничким непријатељем који је пред поразом, будућност постаје неизвесна у погледу тога да ли друге стране у сукобу могу превладати своје разлике, поготово када се Американци придружују акцијама у потпуности.

Чизма САД на тлу Сирије

Многа неиспуњена предизборна обећања америчког председника Доналда Трампа укључивала су промену политике према Ираку и Сирији, као и споразум са Русијом о заједничком елиминисању терориста. Оно што се догодило уместо тога је све веће учешће САД у Сирији и све већи ризик од оружаног сукоба са Русијом.

Нова кампања америчке администрације у Сирији почела је са инцидентом у Хан Шаикуну, малом граду у провинцији Идлиб под контролом "побуњеника".

Инцидент који је Бела кућа
описалакао напад хемијским оружјем од стране сиријских снага, медији су подржавали овај наратив и одбацивали супротне доказе и аргументе. До сада није спроведена инспекција на месту наводног напада од стране међународних инспектора.

Трамп је инцидент искористио како би добио скоро универзалну домаћу подршку, те је потом наредио напад изведен ракетама "Томахавк" на сиријску војну базу из које је напад наводно извршен. Чак се и похвалио нападом током вечере са кинеским председником Кси Ђинпингпом, који није коментарисао овај догађај.

Извештај о удару ракета је показао да је напад проузроковао минималну штету на војним објектима сиријских снага. То је такође отворило пут за много јаче присуство САД на терену у Сирији. Под Обамом је било ограничено на мере специјалних операција малих размера, а Трамп је допустио Пентагону да пошаље маринце заједно са артиљеријом и другим тешким наоружањем, де-факто окупирајући део Сирије.

Иако су летови коалиције САД у сиријском ваздушном простору илегални, допремање копнених снага и наоружања САД су још више занемариле међународно право.

Сукоби са Русијом се назиру

Американци подржавају "Сиријске демократске снаге", коалицију у којој доминирају курдски борци, а које су САД одлучиле да подрже
у преузимању Раке,упркос ставу Турске.

Одлука је додатно отежала односе Вашингтона са својим НАТО савезником, који види било какво оснаживање Курда у Сирији или Ираку, као индиректну подршку курдским герилцима на својој територији. Америчка подршка курдској милицији није ништа ново, али се чини да је потез Трампа довољан, да би то могло указати на то да ће Турска можда морати да се супротстави америчким војним плановима.

Америчка подршка "Сиријским демократским снагама"у Сирији превазилази само опскрбљивање оружјем и обуком. Током протеклих неколико месеци, америчке снаге су неколико пута напале сиријске снаге због наводног кршења граница зона под "контролом" САД.

Што је још важније, "Сиријске демократске снаге"имају свој програм, што превазилази победу над терористима и сукоб са Армијом Сирије. Нафтна поља у провинцији Деир ез Зор и даље могу бити под контролом терориста, али без обзира на то, ко год успе да преузме контролу над њима, имаће бољу шансу да их задржи и да профитира од експлоатације у будућности.

Напетост између локалних страна очигледно се прелива и на међународни ниво. Министарство одбране Руске Федерације је саопштило да сиријска кампања постаје све више непријатељска од стране САД. Москва је осудила Вашингтон овог месеца због покретања офанзиве терориста у провинцији Идлиб, због чега је било окружено тридесет војника руске војне полиције, те у опасности да буду заробљени или убијени.

Оптужба према САД дошла је након обавештајних података о положајима руских јединица, а које је Русија саопштила САД-у, а које су те податке пренеле "умереној опозицији", а касније и терористима.

Руска војска је саопштила да је гранатирање од стране "Сиријских демократских снага"по положајима сиријске војске у Деиру ез Зору угрозило руске војне саветнике, те је запретила одмаздом. И високи руски званичници приписали су смрт руског генерала америчком "лицемерју", док је Вашингтон одбацио оптужбе.

Ипак, изгледа да се повећава ризик директног војног сукоба између Русије и САД у Сирији.

Мир је могућ

Са лепше стране, потпуне промене у ставовима се могу догодити у сиријском сукобу, што је доказано узајамним приближавањем Русије и Турске. Прошле године се чинило да су две нације на ивици рата, након што је Турска у новембру 2015. оборила руски војни авион. Заправо, чини се да су Москва и Анкара превазишле своје разлике, те сада раде заједно са Ираном на заустављању рата у Сирији.

Спектакуларна трансформација забележена је током последњих дана битке за Алепо. Томе је допринео трилатерални споразум између Русије, Турске и Ирана који је омогућио преговоре о окончању непријатељстава и евакуацији оних који нису желели да живе под контролом Дамаска.

Касније су носиоци уговора преговарали о такозваним де-ескалационим зонама, текућем механизму који је имао за циљ да спречи насиље у Сирији и на крају доведе до примирја у целој земљи.

План напредује са неким потешкоћама, као што је најновија офанзива терориста из Идлиба, али је с друге стране успео да умањи насиље у Сирији. Неки аналитичари кажу да то представља поделу земље, али ове тврдње Москва снажно негира.

Став Москве је да је заустављање насиља и смањивање хуманитарних патњи неопходно да се Сиријцима да шанса да разговарају о томе како желе да живе.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут