Из дубине векова: Четири најстарија објекта у Русији?

28-08-2017 10:13:28 | | Шоанински храм (10. век) близу села које носи име Косте Хета |


У Русији постоји велико мноштво зграда и објеката који су настали пре много векова. Они су сведоци историјских догађаја – татарско-монголског јарма, најезде тевтонских витезова, па чак можда и доласка првог Христовог ученика.

1. Руски „Стоунхенџ“

Објекти од огромних камених плоча са тајанственим отворима са стране могу се наћи на Кубању, Кавказу, у Сибиру и близу Соловецког манастира (који је некада служио као затвор, 1.500 км северно од Москве). Те стене се зову долмен и личе на чувени Стоунхенџ у Великој Британији.

Има много теорија о томе како су се ти објекти појавили и чему служе чудни отвори. Једино у чему се научници слажу је њихова старост: подигнути су по целој Русији у 3. и 2. веку пре наше ере. Само на Северном Кавказу (Геленџик, Новоросијски рејон, 1.500 км од Москве) има око 2.300 ових необичних стена.

Извор: Олег КрасновИзвор: Олег Краснов

Једна верзија је да су ти објекти служили као гробнице за потребе древних култова. Многи долмени су истражени и у њима су пронађене људске кости и предмети из разних периода (људи су веровали да се предмети могу користити у загробном животу). У једном долмену на територији Краснодарска (1.273 км од Москве) пронађена су 72 скелета и камени диск са астралном симболиком. Данас је тај саркофаг, тежак 5 тона, изложен у Истријском музеју у Москви.

Према једној овдашњој легенди, у долменима су живели патуљци. Они су, наводно, били толико мали да су јахали зечеве као што ми јашемо коње! Данас посетиоци истражују ово камење и покушавају да се попну кроз округле отворе.

2. Храм тевтонског реда

Овај лутерански храм је саграђен у 13. веку на пустињском терену као уточиште витезова Тевтонског реда. Данас је то најстарији објекат у Калињинградској области. Он је направљен да издржи сваку опсаду и зато више подсећа на тврђаву или мањи замак.

Неосвојиви бедеми су га сачували од зуба времена и конфликата. Овај објекат је видео како Пруско краљевство настаје и нестаје, преживео је Други светски рат, али није преживео совјетску епоху. У 20. веку је Храм тевтонског реда прошао као и многе друге верске грађевине у Совјетском Савезу – срушен је до темеља.

Извор: Legion MediaИзвор: Legion Media

Објекат је 1985. године постао власништво Руске православне цркве, потпуно је реконструисан и сада се користи као храм.

3. Византијски храм „пронађен у мору“

Храм светог Јована Крститеља пронађен у Керчу на Лењиновом тргу, подигнут је још пре Велике шизме (када је хришћанство подељено на православље и католицизам). Ако се може веровати знаку који се види на једном стубу, храм је подигнут 757. године пре наше ере.

Постоје две приче о настанку ове светиње. Једна је романтичнија и каже да је храм пронађен у мору. Њу потврђује чињеница да је храм раније стајао на обали мора и у његовим зидовима и сводовима је много трагова шкољки.

Црква светог Јована Крститеља у Керчу. Извор: Сергеј Малгавко / РИА НовостиЦрква светог Јована Крститеља у Керчу. Извор: Сергеј Малгавко / РИА Новости

Према другој причи храм је подигнут на месту ранијег древног храма који је освештао свети Андреј Првозвани, један од Дванаесторице апостола који је проповедао у области Црног мора. У порти постоји камена плоча и траг који, како верници сматрају, припада или Андреју Првозваном или светом Јовану Крститељу.

4. Црква са библиотеком која је ишчезла

Шоанински храм у Карачајево-Черкесији прилично је скроман у поређењу са другим древним здањима у Русији. Дугачак је само 13 метара и у њему нема никаквих слика нити раскошних украса.

Испод слоја старог малтера (који је откривен када је парче малтера отпало) налази се слој са натписима на грчком, арапском, грузијском, јерменском и руском језику из различитих векова, као и севернокавкаски астролошки знаци (храм је саграђен у 10. веку на територији древне Аланије – данашњи Северни Кавказ).

Туристи у Шоанинском храму. Извор: Денис Абрамов / РИА НовостиТуристи у Шоанинском храму. Извор: Денис Абрамов / РИА Новости

До 18. века овај храм је имао стару библиотеку која је на тајанствен начин ишчезла. Касније је храм претворен у мушки манастир. Око цркве има доста некропола, због чега је ова светиња вероватно овде и подигнута.

Јекатерина Синељшчикова
,
Руска реч