Кустурица: Догађаји на Мајдану веома личе на оно што је било у БиХ

27-11-2014 01:31:53 | | СРНА/ РТРС/ mojenovosti.com |

Прослављени србски редитељ Емир Кустурица сматра да је Украјина реализација старе америчке идеје о приближавању НАТО савеза границама Русије и да то искључиво види на тај начин, јер догађаји који су се одиграли на Мајдану веома личе на оно што је било у БиХ.

- Кад је почео рат у Босни, он је био управо такав, спорадичан, сукоби су избијали од случаја до случаја, али све је стварно почело када су се на волшебан начин појавили некакви снајперисти на хотелу "Холидеј ин" (у Сарајеву) и почели да пуцају у људе окупљене на антиратном митингу. По некој инерцији, за то су оптужени Срби, али нису изнесени никакви докази. На Мајдану је доказано да су дошли наоружани припадници организације Блеквотер. И разговор министра унутрашњих послова Естоније са Кетрин Ештон потврдио је да су то заиста они људи који пуцају у активисте Мајдана и у полицију - рекао је Кустурица у интервју за руску телевизију "Звезда".

То значи, каже Кустурица, да у свијету постоји сила која сматра да је рат једини и прави генератор тзв. круга о коме је, како каже, и раније говорио.

- И у том смислу, Украјину видим као забрињавајући фактор. Сви ми знамо да још од 1945. постоје специјалне наоружане групе које изазивају нереде у свим дијеловима свијета, а тачка до које су ти нереди доведени послије Ирака, Сирије, "арапског прољећа" и Гадафија уводи нас у веома критичну фазу - оцијенио је Кустурица.

Он је рекао да је сада још једном потврђено да је украјинска криза оно што доводи америчке војнике ближе Русији.

- То је главни циљ. Све остало се ради само да би се то постигло - истакао је Кустурица.

Када би Русија била мање хумана, тврди Кустурица, она би морала да брани своју границу.

- Али руска граница се далеко боље брани на даљим прилазима него што је Украјина. Украјинска криза је довела туђу армију на границу са Русијом. И она је сада у опасности. И то је лоша ситуација - оцијенио је Кустурица.

Он је навео, да се својевремено Михаил Горбачов договорио са Џорџом Бушем Старијим да се НАТО неће ширити, али се он у том тренутку препустио туђем утицају.

- То се дешава са добронамјерним Словенима који понекад буду обманути. Џорџ Буш је обећао да се неће ширити, али то је било на ријечима. Нигдје нема таквог споразума у писаној форми. И то је, наравно, била грешка. Исто тако је и код нас. Многи Срби, а посебно Хрвати и муслимани, повјеровали су да је Слободан Милошевић растурио Југославију - рекао је Кустурица.

Они заборављају, додаје он, да је Џорџ Буш Старији тада изјавио да ниједна бивша југословенска република неће имати дипломатске односе са САД уколико не напусти Југославију.

- Ми не можемо говорити о Слободану Милошевићу као рушитељу Југославије, како га је приказала пропаганда, када знамо да је Џорџ Буш рекао да неће бити дипломатских односа са југословенским републикама... Значи, они нису хтјели Југославију, а не Слободан Милошевић. Исто тако је и код вас. Америка шири пропаганду и човјеку је веома тешко да дође до праве истине - закључио је Кустурица