Министри региона траже да Хрватска укине дискриминаторне мере

07-08-2017 03:55:11 | | / vostok.rs |


Министри државне заједнице БиХ, Црне Горе, Македоније и Србије на састанку у Сарајеву усагласили су седам закључака поводом трговинских мера Хрватске за пољопривредне производе из трећих земаља и потписали заједничко писмо које ће бити упућено Европској комисији.

Министри Мирко Шаровић, Расим Љајић, Драгица Секулић и Љупчо Николовски су позвали Хрватску да укине дискриминаторске мере и усклади их са тржишним стандардима.

Хрватска је позвана да цене инспекцијских контрола усклади са просечним износима који важе у земљама у региону и ЕУ.

Министри су тим поводом затражили хитан састанак са надлежним министром у Хрватској, који би, како сматрају, требало да буде одржан до краја ове седмице у Подгорици.

Они су констатовали да су потезом Хрватске угрожена правила и начела Светске трговинске организације и Споразума о стабилизацији и придруживању, који забрањују дискриминацију.

Министри су се заложили да се такви састанци редовно одржавају, па ће наредни бити одржан у септембру у Скопљу.

Европска комисија је позвана да се укључи у решавање тог проблема.

Договорено је да Црна Гора и Македонија као чланице Светске трговинске организације покрену одговарајуће механизме у тој организацији.

До решења тог проблема са Хрватском, министри су се договорили да свака земља спроводи мере заштите сопствених интереса на начин који сама одабере.