Кијев: „Укртрансгас“ би могао бити неспреман за прузимање гаса

07-08-2017 12:47:28 | | фото: 112.ua/ vostok.rs |


Оператер украјинског транспортног система гаса „Укртрансгас“ могао би бити технички неспреман за узимање гаса због недостатка инвестиција, изјавио је министар енергетике Игор Насалик.

Руководство „Укртрансгаса“ је пре неки дан оптужило „Нафтогас“ да компанија није заинтересована за инвестирање у гасно-транспортни систем због наводних ризика у вези са руском градњом гасовода око Украјине, што може негативно да се одрази на припрему државе за зиму.

„Политику ’Нафтогаса‘ према транспортном систему сматрам глупом. Они су за себе већ прецртали и неће разматрати до 2019. године. Штавише, са таквим ставом ’Нафтогаса Украјине‘ можемо да дођемо до тога да ’Укртрансгас‘ буде технички неспреман за узимање гаса“, рекао је Насалик у интервјуу за украјинску Прву националну телевизију.

„Ако он не буде спреман, то ће бити катастрофа“, изјавио је министар.

Он је такође навео да припрема енергетског сектора за зиму за сада иду по плану.

Консултације Министарства енергетике Русије са Европском комисијом о транзиту гаса преко Украјине које су планиране за крај месеца, ЕУ је одложила за октобар. Русија је више пута упозоравала на недостатак инвестиција и застарелост гасно-транспортног система Украјине што представља ризик за транзит гаса, саопштио је Спутњику представник Министарства енергетике Русије.

Раније је „Гаспром“ смањио транзит гаса преко Украјине, пребацујући део испорука на гасовод „Опал“. Могући губици Кијева, који због „Опала“ може да изгуби 20 одсто годишњег транзита, процењују се на 400 милиона долара.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут