Благо московског метроа: 5 станица Црвене линије које не треба пропустити

30-07-2017 01:00:49 | | фото: Воробјови гори / Николај Галкин/TAСС / Руска реч/ vos |


Сокољническаја (позната и као Црвена линија) прва је линија Московског метроа и данас има 22 станице. „Руска реч“ вам представља њених пет најзанимљивијих
станица.

Сокољники
Сокољники / Legion MediaСокољники / Legion Media

15. маја 1935. први воз Московског метроа кренуо је са станице Сокољники према станициПарккултуре. Станица Сокољники је име добила по подручју на којем су у 17. веку изграђене ловачке куће у којима су се чували царски соколови.

Извор: Alex 'Florstein' Fedorov (CC BY-SA 4.0)Извор: Alex 'Florstein' Fedorov (CC BY-SA 4.0)

Квадратни стубови у главној дворани прекривени су прекрасним сивим и плавим уфалејским уралским мермером, док је дворана у којој се продају карте украшена грузијским мермером. Предворје је дизајнирано у псеудоантичком стилу са рељефним плочама. Тај је стил уобичајен за руске поседе од 16. до 19. века.

Извор: Antares 610Извор: Antares 610

Модел станице је освојиогран-при на Светској изложби 1937. године у Паризу.

Воробјови гори

Воробјови гори / Николај Галкин/TAССВоробјови гори / Николај Галкин/TAСС

Ова станица је саграђена 1959. на мосту изнад реке Москва и прва је таква станица у Русији. Од једног до другог краја има четири минуте хода, јер Воробјови гори са својих 284 метраје најдужа станица метроа у Москви.

Извор: Legion MediaИзвор: Legion Media

Од 2010. године се метро често користи као изложбена дворана. Јавности су приказивани порцелан, лутке, животињске скулптуре и костими. То су и изложбе посвећене руским достигнућима у спорту и истраживању свемира.

Извор: Артјом Геодакјан / TAССИзвор: Артјом Геодакјан / TAСС

Соба за чуваре је на неуобичајеном месту за једну станицу Московског метроа – на самој платформи, попут капетанског моста на броду.

Док чекате ваш воз можете се насладити погледом на реку и Руску академију наука. Истина, воз нећете дуго чекати.

Охотни рјад

Охотни рјад  / Николај Галкин / TAСС Охотни рјад / Николај Галкин / TAСС

Ова станица отворена 1935. постала је највећа подземна станица на свету. Станица Охотни рјад је неколико пута променила име. Некада се звала Имењи Кагановичаи Проспект Маркса.

Извор: Николај Галкин / TAСС Извор: Николај Галкин / TAСС

Улаз станице води до једне од главних улица Москве - Охотни рјад, која се протеже од Трга Манежњи до Трга Театраљни.

Извор: Николај Галкин / ТАССИзвор: Николај Галкин / ТАСС

Позната као „срце метроа“, ова је станица најближа Црвеном тргу и Бољшом театру.

Комсомољскаја

Комсомољскаја / Vostock-PhotoКомсомољскаја / Vostock-Photo

Ово је најлепша станица метроа на линији Сокољническаја. Предворје је уредио познати руски графичар, скулптор и сликар Јевгениј Лансере.

Извор: Николај Галкин / ТАССИзвор: Николај Галкин / ТАСС

Плочице од мајолике у предворју приказују изградњу метроа: тешки рад под земљом. Била је планирана серија приказа различитих фаза изградње метроа, али завршена је само једна.

Извор: Николај Галкин / TAССИзвор: Николај Галкин / TAСС

Полукружни плафон предворја држе масивни стубови украшени српом и чекићем, звездама и клиповима кукуруза - симболима Совјетског Савеза. На главним стубовима у главној дворани пише КИМ – Комунистичка омладинска интернационала.

Извор: Николај Галкин / ТАССИзвор: Николај Галкин / ТАСС

Након изласка из Комсомољске, наћи ћете се на Комсомољском тргу, такођепознатом и као Трг три станице, јер се на њему налазе три железничке станице: Лењинградска, Јарославска и Казањска.

Чистије пруди

Чистије пруди / Vostock-PhotoЧистије пруди / Vostock-Photo

До 1990. године се станица звала Кировскаја у част Сергеја Кирова, једног од главних совјетских политичких вођа. На крају платформе се налазила његова бронзана биста, касније уклоњена.

Извор: ReutersИзвор: Reuters

То је једна од ретких станица метроа са старим совјетским знаком МЕТРОизнад улаза. Предворје је дизајнирано у конструктивистичком стилу. У годинама Другог светског рата на овој станици је био смештен део Генералштаба и противваздушне јединице, а возови се овде никада нису заустављали.

Извор: Legion MediaИзвор: Legion Media

Улаз води до парка Чистије пруди у којем Московљани и гости главног града воле да шетају око рибњака и алејама омеђених дрворедима.

Аутор:Борис Јегоров, Руска реч