Аутобус који гориво добија из људског измета

20-11-2014 04:51:13 | | B92/ mojenovosti.com |

У Британији ће ускоро почети да саобраћа први аутобус који се креће уз помоћ био-метана добијеног прерадом канализационог отпада. Возило под називом Био-Бус има 40 места за седење и превозиће путнике на линији од аеродрома у Бристолу, до историјског града Бат.

Био-Бус са једним пуњењем резервоара може да пређе до 300 km, а да би се напунио горивом потребно је прерадити количину измета коју иза себе остави 5 људи током једне године.

"Возила на природни гас имају важну улогу у побољшању квалитета ваздуха у Британији", каже Мохамед Садик, директор фирме GENeco, чија је делатност прерада отпада који из људских домова доспева у канализацију.

"Био-Бус иде корак даље, с обзиром да се креће на гас који настаје као продукт људског измета локалног становништва, а неки од грађана који га стварају имаће прилику да се превозе овим аутобусом", објашњава Садик.

Осим што се гориво за аутобус добија из "обновљовог извора", оно знатно мање загађује ваздух у односу на дизел гориво.

"Био-Бус показује колико људски измет и други органски отпад који завршава у канализацији може да буде важан енергетски ресурс", каже Шарлот Мортон из еколошке организације Anaerobic Digestion and Bioresources Association.

Она сматра и да храну која из било ког разлога више није погодна за људску исхрану треба одвојено прикупљати приликом одлагања отпада и рециклирати на овај начин, уместо што се спаљује или завршава на депонијама.

Иначе, фирма GENeco почела је недавно да испоручује гас за домаћинства, који је такође добијен прерадом људког измета. Тренутно је на мрежу прикључено 8.300 домова у области града Бристола.