Да ли је ово будућност интернета?

16-11-2014 03:15:03 | | Б92/ mojenovosti.com |

Идеја о бесплатном интернету за све, који можемо користити без цензуре константно је присутна, а један нови уређај ће је можда и остварити.

Реч је о уређају Лантерн, за који је покренута кампања на Индиегого сервису.

Аутори пројекта, који је до сад скупио готово 78 хиљада долара од потребних 200, кажу да он осигурава бесплатно коришћење интернета свуда, без потребе за напајањем и без цензуре, јер је Лантерн осмишљен као пријемник који је константно повезан са радио таласима које емитују сателити из мреже Оuterneta.

Ова мрежа која је у августу ове године почела емитовати свој први јавни сигнал нуди корисницима примање 200 MB садржаја дневно, потпуно бесплатно. Међутим, ентузијасти који су желели да користе бесплатан сателитски приступ интернету морали су сами да направе пријемник, а Лантерн за то нуди јединствено решење.

Он је осмишљен не само као пријемник "обичног" сателитског сигнала, него има могућност претварања истог у дигиталне датотеке, web странице, е-књиге, видео, музику, заправо било који садржај који и иначе преузимамо с weba.

Након пријема сигнала из сателитске мреже Outerneta Лантерн их дакле, претвара у дигиталне датотеке и захваљујући уграђеном Wi-Fi hot споту дистрибуира на било који повезани уређај.

Без обзира на то да ли је реч о преноснику, таблету, паметном телефону, Лантерн може осигурати приступ wебу независно од тога на којој се локацији тренутно налазите.

Осим тога, захваљујући соларним панелима, напајање је осигурано не само за Лантерн, него путем ње можете пунити и уређај који користите за приступ интернету.

Има уграђен хард диск, тако да ће омогућавати и такозвани "offline mod", односно преузимање садржаја које не морате прегледати одмах, него у тренутку када вам то одговара или желите.

Аутори тврде да ће Лантерн бити заувек бесплатан, а једина ограничења везана су за приступну брзину, односно брзину преузимања датотека са сателитске мреже.

Врло једноставно - што се више новаца прикупи, то ће брзина бити већа, а ако средства буду довољна, аутори планирају да лансирају и сопствене сателите у Outernet мрежу.

Да ли је ово будућност приступа wебу, тешко је оценити, али остаје питање како ће на њега реаговати регулаторна тела, али и пружаоци услуга приступа интернету.