Награда "Медичи" Антоану Володину, франсусцком писцу руског порекла за роман "Блистави слепи колосек"

09-11-2014 12:45:59 | | / mojenovosti.com |

Књижевна награда Медичи (Prix Medicis) додељена је у четвртак, 4. новембра Антоану Володину, (Antoin Volodin), писцу руског порекла, старом професору руског језика, за роман од 600 страна Блистави слепи колосек (Terminus radieux).
Жанросвки роман припада фантастици и постегзотизму.

Жири је одлуку донео одмах након првог гласања пошто је добио наклоност осам чланова, док је његов главни конкурент Лоран Мовињије (Laurent Mauvignier) за роман Около света (Autour du monde) добио један глас.

Антоан Володин, како гласи један од псеудонима овог, и то главни, (потписује се још равноправно и као Ели Кронауер, (Elli Kronauer) Мауела Дрежер (Manuela Draeger), или Луит Басман (Luit Bassmann), рођен ј 1950, аутор двадесетак дела, добио је 2000. године награду Liver inter за књигу Минијатурни анђели (Les anges mineurs).

Роман- антиутопија о нуклеарној катастрофи у Сибиру после распада Совјетског Савеза

То је роман антиутопија чија се радња дешава у Сибиру након нуклеарне катастрофе и распада Совјетског Савеза. Поводом додељивања награде Медичи, лауреат Володин је изјавио :

-Веома сам срећан данас што сам добио награду. Током последњих 25 година неједном сам очекивао да ћу се наћи на списку финалиста награде Медичи, и ево, коначно и то се догодило.

Књижевно крунисање фрацуског писца руског порекла

За мене то значи право књижевно крунисање, и морам рећи да је то и моја последња књига - венац свеколиког мог књижевног стваралаштва у који сам унео све своје књижене фантазије и жеље. Отуда сам веома срећан што сам постао лауреат баш ове године.

Моја књига је помало и пророчанска пошто се ради о Сибиру чију је целокупну територију захватила радијација. То се догодила на крају епохе Другог Совјетског Савеза. То значи да ова књига жанровски припада фантастици или постегзотизму.

Роман о узбурканом свету раздвојном у два антагонистичка блока

Володиново награђено дело је роман о узбурканом свету раздвојеном у два антагонистичка блока у време хладног рата, али се за овај роман не би могло рећи да је хладан. Свет је у овом роману приказан као бојно поље халуцнација На том историјском простору сучељена су два глобаклна економска система: онај предузетнички, либерални, и онај други, колективни, планаски.

Централна језгра оба ситема експлодирају . Нихилисти, нео-фашисти, освајају последњи бастион марксиста –лењиниста. Један од три отпора верника бољшевизма усмерена на тражење модуса да се живи макар то било у ситуцији кад комуниста постаје конвертит шаманинизма који брине због нуклеарне претње.

Блистави слепи колосек је књига непрестаних акција и покрета без заустављања.

У сржи романа је воз у бескрајној композцији у облику кампа или колхоза.

Антоан Володин дефинише себе као писца постегзотизма, књижевности која се опростила од интрига и сада делује на имагинарној територији често пост-апокалиптичној, леденој и турбулетној переокретима прожетом хумористичким жанром који се осећа на пустош.

У његовим делима не треба тражити политичке поруке.

Трагање за лепотом правцима конструкције наративне елабоарције је најавжнији естетски цињ који Антоан Володин себи поставља, истиче француска књижевна критике пошто му је додељена књижева награда Медичи за 2014. годину.

Књижевну награду Медичи установили су 1958. г. Гала Барбисан (Gala Barbisan) и Жан –Пјер Жирaду (Jean –Piere Giradoux) и од тада се сваке године додељује у три номинације: за фрнцуски роман, за књигу есеја и за превдени роман.

За превдени роман Медичи за 2014. је додељена Лили Брит (Lily Brett ), шездесетседмогодишњој списатељици (67) из Аустралије за роман Лола Бенски (Lola Benski).

Фредерик Пажак (Frederic Pajak) је лауреат за есеј Непознати манифест 3 (Manifest incertain 3).

Подсећамо да је за 2013. г. награду Медичи у главној номинцији (фрацуски рман) добила Мари Дарјесек (Marie Darrieussecq) за роман Треба много волети људе (Il faut beaocoupe aimer lez hommes).

Бранко Ракочевић