САД више воле да не ликвидирају терористе, него да их препусте руским и сиријским јединицама

24-06-2017 08:46:25 | | / vostok.rs |


САД заједно са снагама међународне коалиције приликом операције за ослобађање сиријске Раке више воле да не ликвидирају терористе ДАЕШ-а већ да их препусте руским јединицама и владиним снагама, сматра председник Института за Блиски исток Евгеније Сатановски.

„У овом тренутку уништава се жива силе и техника, што је веома важно, у зонама где се за сада концентришу терористи. Неће се крити. Зашто да се крију? Они ратују, води се операција за заузимање Раке од стране Американаца, терористе пуштају према руским јединицама и сиријској војсци, тежећи да их што више оде тим путем. Уместо да ратују са њима“, нагласио је стручњак.

Осим тога, Сатановски је указао да је врло важно што руска флота гађа објекте екстремиста у Сирији. По мишљењу експерата, то може довести до тога да сиријска војска крене ка Дејр ел Зору.

„Гађања сиријских складишта са терористима имају, несумњиво, важан значај. Стратешки важна ствар је заузимање Алепа. Ако војска Асада и њихови ирански савезници крену ка Дејр ел Зору, где је блокирана војно-ваздушна база и заузму ово подручје, то ће бити други стратешки успех у кратком року“, додао је експерт.

Раније је Ратна морнарица Русије је лансирала из источног дела Средоземног мора шест крстарећих ракета „калибар“ на објекте ДАЕШ-ау Сирији. Током изненадног ракетног удара уништени су командни пунктови, као и велика складишта оружја и муниције екстремиста у подручју насеља Акербат у провинцији Хама.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут