АДРИАН БОСК ДОБИО ВЕЛИКУ КЊИЖЕВНУ НАГРАДУ ФРАНЦУСКЕ АКДЕМИЈЕ

02-11-2014 01:26:16 | | / mojenovosti.com |

Овогодишња „берба„ књижевних награда је почела 30. октобра кад је Француска академија доделила своју Велику књижевну награду (Grand prix du roman de l 'Academiae francaise) 28-годишем Адријану Боску (Adrien Bosc) за његов роман првенац „Сазвежђе„ (Constellation). Oд кад је 1912. г. установљено, ово виоско књижевно признање ретко кад је припало аутору за његово прво дело.

Радња романа се заснива на реалним догађајима –авионској катастофи која се збила ноћу између 27. и 28. октобра 1949, кад се ваздухоплов Сазвежђе француске компаније Ер Франс срушио ударивши у брдо Редорно на Азорским острвима у Португалији. Том приликом нико од 48 путника међу којима и чувени француски боксер Марсел Сердан (Marcel Cerdan), љубавник најславније француске шансоњерке свих времена Едит Пијaф (Edith Piaf) и 11 чланова посаде није преживео.

На молбу своје љубавнице Марсел Сердан је сео у авион не би ли што брже стигао до Њујорка где га је Едит Пијаф чекала. У авину су још били и позната виолинисткиња Жинет Ниво (Ginette Neveu) и њен брат,истакнути пијаниста,генијални реализатор текуће продукције Disney.

О овој авинској несрећи су тада писале новине целог света,а роман описује најмање детаље из живота путника који су се нашли у овом авиону. Аутор није заборавио да у свом роману опише и обичне људе, фабричке раднике,службемке, клерике...

Књижевни критичар Бруно Корти (Bruno Corty) jе поводом награде додељене роману „Сазвежђе“ написао:
„Да не би поврeдио ничија осећа према покојницима, Боск је своја истрарживања описао врло делиактно. Он је поново походио једну епоху кад је Француска била сасвим другачија, још увек у ратним рушевинама, али пуна наде у будућнсот. Велика Шаховска табла Жака Шансела (Jacques Chancel),шансоне Генсбурга (Gainsbourg) или Басунга (Bashung), Сандрарове (Cendrars) поеме: Бaск је нашао она обележја, успоставио такву коресподенцију којима је успео да реанимира и поново осветли сваку од 48 звезда које су се све у један мах угасиле ноћу 27. октобра 1949. на небу изнад Португала.“

Како јавља „Књижевни Фигаро„ (Le Figaro Litteraire), „Сазвежђе„ је номиновано још за неколико фрацуских књижевних награда: „Гонкур„ (Goncourt), „Ренодo“, (Renaudot), Интерајле (L'Interallie)) и „Децембар“ (Desembre).

На сајту Академије је написано да је новчани износ награде 7. 500 евра, као и да је „Сазвежђу „ награда додељена тек после трећег гласања са 10 према 7 гласова чланова жирија,а да је Боску главни кокурент био Матиас Менегор коме је у трећем гласању било наклоњено 7 чланова жирија.

Рођен у Авињону 1986. Адриан Боск је основао издавачку кућу Еditions du Sous-Sol која издаје ревије Фељтон (Feuilleton) и Спорт (Desports) чији тиражи премашују 40.000 примерака.

Бранко Ракочевић