АДРИАН БОСК ДОБИО ВЕЛИКУ КЊИЖЕВНУ НАГРАДУ ФРАНЦУСКЕ АКДЕМИЈЕ

01-11-2014 05:34:08 | | / mojenovosti.com |

Овогодишња сезона књижевних награда је почела 30. Октобра кад је француска академија доделила своју Велику књижевну награду 28-годишњем Адријану Боску (Adrien Bosc) за његов роман првенац „Сазвежђе„ (Constellation). Oд кад је 1912. г. почело да се додељује ово виоско књижевно признање ретко кад је припало аутору за његово прво дело.

Радња романа се заснива на реалним догађајима –авионској катастофи која се збила ноћу између 27. и 28. октобра 1949, кад се ваздухоплов Сазвежђе француске компаније Ер Франс срушио ударивши у брдо Редорно на Азорским острвима у Португалији. Том приликом нико од 48 путника међу којима и чувени француски боксер Марсел Седан (Marcel Cerdan), љубавник најславније француске шансоњерке свих времена Едит Пијaф (Edith Piaf) и 11 чланова посаде није преживео.

На молбу своје љубавнице Марсел Сердан је сео у авион не би ли што брже стигао до Њујорка где га је Едит Пијаф чекала. У авино су још били и позната виолинисткиња Жинет Нивјо (Ginette Neveu) и њен брат, истакнути пијаниста, генијални реализатор текуће продукције Disney.

О овој авионској несрећи су тада писале новине целог света, а роман описује најмање детаље из живота путника који су путовали овим авионом. Аутор није заборавио да у свом роману опише и обичне људе, фабричке раднике, службемке, клерике...

Књижевни критичар Бруно Корти (Bruno Corty)