Kњиге о Путину - Бестселери у Кини

01-11-2014 01:37:27 | | / mojenovosti.com |

Лик Владимира Владимировича Путина, председника Руске Федерације, постаје све популарнији у Народној Републици Кини. Уочи самита држава Азијско-Тихоокеанске сарадње (АТЕС) књиге о руском председнику продају су у Кини у огромном тиражу, пише лист China Daily.

У излозима највеће пекиншке књижаре која се налази у Улици Сидањ изложемп је десетак књига о Владиниру Путину које су написали кинески аутори или су преведене с других језика. Разлог аткве популарности руског председника у најмногоњуднијој земљи на свету је врло прост, објашњава лист China Daily - „срдачни односи између Кине и Русије“.

„Путин је у тим књигама представљен као јака личност, човек са спосртском фигурома, одлучан и са различитим сферама интересовања“, пишу новине.

Књиге о Путину имају у основи биографску усмереност. О степену уважавања аутора према руском лидеру најбоље говоре сами наслови књига као „Путинова чврста рука„ или „Чудесни краљ Путин”. Још једна књига чији је аутор познати кинески публициста Чжан Венјаном под насловом „Он се родио у Русији„ првих дана кад се појавила у књижарском излогу продата је у 250.000 примерака.

„Ипак не ислим да ће моја књига о Владимиру Путину постати бестселер, пошто је већ толико књига написаних о њему. Сматрам да сам написао његову биографију свеобухватно и максимално објективно“ оцењује аутор.

Треба нагласити да књижни бум о Путину није поечо у Поднебесној имерији (како називају Кину) тек уочи Самита. Ове године је изашла књига самог руског председника која садржи његове интревјуе и одговоре на питања новинара на кнференцијама за штампу у периоду од 2012-2014.

Ипре је у кздању „Шехуеј кесјуз чубанша„ такође обкављен зборник са Путонових јавних наступа.

Бранко Ракочевић