Шведска сатира о свету уметности освојила Златну палму

29-05-2017 09:48:01 | | / vostok.rs |


Шведска сатира о свету уметности „Трг“ синоћ је освојила Златну палму, главну награду на Канском филмском фестивалу.

Иако је та бучна и весела пародија на тему политичке коректности наишла на добар пријем међу публиком, чак је и режисер Рубен Остлунд био изненађен наградом, преноси АФП.

„О боже, о боже“, узвикнуо је он након проглашења добитника престижне награде.

Жири Канског филмског фестивала доделио је глумици Никол Кидман специјалну награду поводом обележавања 70. годишњице фестивала.

Кидманова није присуствовала свечаној додели награда на Француској ривијери, али је послала видео-поруку из Нешвила, у којој је изразила дубоко жаљење што није присутна на церемонији, преноси АП.

Холивудској глумици немачког порекла Дајан Кругер додељена је награда за најбољу глумицу, док је америчком глумцу Хоакину Финиксу припала награда за најбољег глумца.

Дајан Кругер је награду донела улога у филму „In The Fade“, где тумачи лик мајке која је изгубила породицу у неонацистичком нападу, преноси АФП.

Хоакин Финикс проглашен је за лауреата за улогу у трилеру „You Were Never Really Here“, у којем глуми психолошки поремећеног плаћеног убицу.

Награду жирија добио је руски режисер Андреј Звјагинцев за остварење „Нељубав“.

На Филмском фестивалу у Кану Софија Копола је освојила награду за најбољу режију, коју јој је донео филм „The Beguiled“, римејк драме о грађанском рату из 1971. године, пренео је АП.

Танјуг