Налазите се на страници > Почетна > Разонода > Витезове воде у сватове

Витезове воде у сватове

27-05-2017 04:18:33 | | Све је као на Кнежевој вечери из 14. века,фото С.Бабовић/ v |

Крушевљани, због великог интересовања, уврстили средњовековно венчање у туристичку понуду. И један пар из Русије би да изговори судбоносно "да" у порти Лазарице


Када су прошле године организовали прво средњовековно венчање у Лазаревом граду - у центру Крушевца, туристички радници нису ни могли да претпоставе какво ће интересовање изазвати склапање брака у средњовековним хаљинама, у чувеној цркви Лазарица, с витезовима и гозбом као из 14. века.

Када су видели колико је будућих младенаца заинтересовано да изговори судбоносно "да" управо у амбијенту где су столовали кнез Лазар и кнегиња Милица, у Туристичкој организацији Крушевца решили су да распишу јавни позив и припреме бесплатну свадбу за оне који то желе.

Како сазнајемо, прво венчање већ је заказано за 11. јун, као "финале" манифестације "Витешки мегдан у Лазаревом граду", која ће 9. и 10. јуна имати многобројне програме у духу средњовековља.

- Сад већ можемо да кажемо да је средњовековно венчање постало традиција - каже, за "Новости", Сузана Милосављевић, директорка Туристичке организације Крушевац. - Венчању ће претходити отварање витешког кампа, мала школа мачевања, а у току дана имаћемо дефиле дечјих карневалских група и карневал у Лазаревом граду.

Крушевљанин Младен Петровић и Ана Ивановић из Јагодине биће први који ће се ове године венчати на начин како се то чинило седам векова раније, а већ је заказано и њихово грађанско венчање истог дана. Међу расположенима да се венчају на овај оригиналан начин био је и руски пар који живи у Београду, а уколико обезбеде све потребне дозволе из своје земље, пред олтаром Лазарице могу и они да се очекују. За венчање су се јављали и млади друге вероисповести.

- После венчања у цркви, имаћемо и свечану свадбену трпезу са јелима из тог периода, а младенце ће пратити и специфична музика, витезови, стреличари... - каже Сузана Милосављевић, додајући да ће комплетан археолошки комплекс бити у духу догађаја. Неколико стотина људи присуствовало је прошлогодишњем венчању, а успех и интересовање су пресудили да програм уврстимо у туристичку понуду.

Средњовековна свадбена поворка,фото С.Бабовић

Прошлог јуна су се на вечну љубав заветовали Крушевљани Богдан Михајловић (29) и Ивана Поповић (31), који су нам испричали да су одушевљени организацијом, а изненађени публицитетом. У цркви Лазарица годишње се обави око 80 венчања, а старешина Жељко Марковић, који је венчао пар, каже да је сам чин идентичан као и код "класичног" венчања. На трпези код Донжон куле, где су седели младенци, кумови, стари сват и део званица, служили су се јагњећи бут, печени зец, домаћи сир, пите од зеља без јаја, мед, ораси, смокве и крушке.

ТУРИСТИ

ТУРИСТИ највеће интересовање показују за посету Лазаревом граду, где се налазе остаци кнежеве престонице из 1371. године, Лазарица из 1376, Народни музеј, споменик кнезу Лазару аутора Небојше Митрића, Донжон кула, трагови цивилне грађевине и утврђења. Велике су шансе да необично венчање привуче још више туриста у град. У прошлој години је забележено повећање наплате боравишне таксе за 8,15 посто у односу на 2015, а чак 74 одсто је већа тражња за водичима ТОК-а. У крушевачком крају су у програму "ваучера" Специјална болница и приватан смештај у Рибарској бањи, као и хотел "Трајал" на Јастрепцу.

СТРЕЛИЧАРИ

ОД 9. до 11. јуна у оквиру манифестације "Витешки мегдан у Лазаревом граду", осим средњовековног венчања, Туристичка организација припремила је на десетине догађаја у истом стилу. Све време биће отворен витешки камп, где ће се одржавати стреличарски и витешки турнири, часови мачевања и хералдичких симбола, изложба сувенира и старих заната, шоу са ватром, наступи музичких група.. .

С. Бабовић,
Новости