Дело једног Србина: Музеј Николе Тесле гостује у Москви

27-05-2017 02:43:28 | | / vostok.rs |

У оквиру манифестације Дани Београда у Москви 26. маја у културном центру ЗИЛ отворена је изложба: „Никола Тесла: дух, тело, визија“. Након неколико месеци заједничког рада представника двеју престоница, житељима Москве су приказани јединствени експонати београдског музеја.


Док је први дан Београда у Москви био дан економских контаката (одржан је пословни форум), за други дан се може рећи да је то био дан културе. Почео је отварањем изложбе посвећене Николи Тесли. Међу гостима отварања и првим посетиоцима изложбе били су др Славенко Терзић, изванредни и опуномоћени амбасадор Србије у РФ, Иља Кузмин, заменик руководиоца канцеларије за спољне економске и међународне везе града Москве, и Ивона Јефтић, секретар за културу града Београда.

Иља Кузмин је истакао да му посебну част чини што отвара изложбу посвећену једном од највећих проналазача 20 века. Он се захвалио администрацији града Београда и свим организаторима изложбе.

Иља Кузмин. Илустрација: Алина Јаблочкина Ивона Јефтић. Илустрација: Алина Јаблочкина Илустрација: Алина Јаблочкина Илустрација: Алина Јаблочкина„Београд је стратешки партнер Москве исто као што је и Србија партнер Русије. То доказује и програм сарадње до 2020. године који су јуче потписали градоначелник Москве Сергеј Собјањин и градоначелник Београда Синиша Мали. У питању је врло озбиљан програм. Ми планирамо да га у потпуности реализујемо и надамо се да ће стратешка сарадња бити настављена“, рекао је Кузмин.

Секретар за културу града Београда Ивона Јефтић је Иљи Кузмину уручила поклон музеја „Никола Тесла“ – изузетно вредну уметничку књигу, и укратко изложила историјат музеја и описала уникате које он поседује.

„Овом изложбом представљамо музеј ’Никола Тесла’, јединствену институцију науке и културе у свету која је у целости посвећена овом генијалном проналазачу, научнику и инжењеру. Музеј је и својеврсни центар интересовања и окупљања научника и истраживача, као и посебно место размене њихових резултата у области електротехнике, машинства, историје науке и проналазаштва“, рекла је Ивона Јефтић.

Илустрација: Алина Јаблочкина Илустрација: Алина Јаблочкина

Изложба је подељена на три дела у којима се одражава животни пут Николе Тесле и говори o преломним тренуцима у његовом животу и тадашњим историјским околностима. Експозиција садржи и макете проналазака великог научника. Посебну драж изложби даје интерактивност. Захваљујући компјутерској анимацији, урађеној на основу оригиналних фотографија и цртежа, као и моделима виртуелне стварности, посетиоци стичу утисак као да се налазе у Теслиним лабораторијама у Колорадо Спрингсу и на Лонг Ајланду. У оквиру изложбе се приказује и документарни филм о животу србског проналазача и његовом схватању будућности човечанства.

Илустрације: Алина Јаблочкина

На отварању изложбе су се присетили речи Николе Тесле изговорене1892. године за време његове посете Београду: „Ако будем имао среће да остварим бар неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та да је то дело једног Србина“. Сада је тај велики Србин, чија су открића променила свет „посетио“ и Москву.

У оквиру манифестације Дани Београда 26. маја је отворена и изложба фотографија „Београд у Москви“, а београдски „кутак“ у самом центру Москве, у Камергерској улици, пружа Московљанима могућност да пробају српске специјалитете, да чују српску музику, како традиционалну (ансамбл „Косовски божури“), тако и савремену (Zabit band, DJ Girls) и да виде сплет игара из различитих крајева Србије (ансамбл „Талија“).

Поред тога, све љубитеље Србије чека Фестивал филмова Емира Кустурице и концерт Горана Бреговића у парку „Горки“.

Алина Јаблочкина,
Рускареч