Алексеј Маресјев: Пилот који је преживeо 18 дана у залеђеној дивљини

22-05-2017 02:35:54 | | / vostok.rs |

Прича о совјетском пилоту који се срушио у снегом прекривеној шуми, остао без ногу али и даље наставио да лети, позната је многима у Русији. Међутим, у њој је недостајао један детаљ.


Прича о Алексеју Маресјеву, легендарном совјетском пилоту који је преживео авионску несрећу током Другог светског рата и који је 18 дана пузао по снегом прекривеној шуми са сломљеним ногама позната је многима у Русији. И поред тога што су му обе ноге ампутиране, Маресјев се врло брзо вратио у службу и летео са протезама. Укупно је за време рата оборио 11 авиона непријатеља, четири до рањавања и седам после.

Након рата његови доживљаји супрепричаниу књизи под називом „Прича о правом човеку". Ова је књига постала обавезна школска лектира и још увек је.

Једини детаљ који је овој причи до данас недостајао је право место пада Маресјевљевог авиона. Чини се да смо данас веома близу решењу ове загонетке.

Нови документарац RТ-jа истражује наводно место несреће. Син и унук Маресјевадолазе у ту шуму по којој је храбри пилот пузао више од двеседмице тражећи помоћ.

„Како му је то успело“, пита се унук који покушава да пуже само неколико метара пре него одустане. „Не, људи, то је немогуће... То је неизводљивобез ногу."

„У школи сам био јако импресиониран Маресјевљевом причом", каже Михаил Барињин, редитељ документарца.

„Био сам фасциниран тиме како је обичан човек постао легенда и како су други могли да крену његовим корацима", додаје Барињин. „Овај филм истражује значење речи јунак и идеју да данас постоје људи који би такође могли да постану легенде попут Маресјева."

Документарни филм о храбром пилоту је приказан 19. маја наRTD.RT.COM

Игор Розин,
Руска реч,