„Мурманск је Србија“: 1. мај у руском граду дочекали у „србским“ бојама

04-05-2017 10:18:59 | | / vostok.rs |

За време прославе Дана пролећа и рада у једном од северних лучких градова Русије – Мурманску забележен је занимљив догађај.


Локалне власти (градоначелник, председник парламента и посланици партије „Јединствена Русија“) украсили су се празничним тракама сапреврнутим (црвена-плава-бела) бојама руске заставе.

Ову смешнузбрку није оставила без пажње позната руска Фејсбук група
Лентач. На страници пише да су становници Мурманска питали градоначелника Дмитрија Филипова како је дошло до тога да се застава носи наопачке и добили следећи одговор: „Ветар је дунуо и окренуо траке пребачене преко рамена“.

Илустрација: Facebook (https://www.facebook.com/oldLentach/)Илустрација: Facebook (https://www.facebook.com/oldLentach/)

Корисници Фејсбука активно и са хумором коментаришу овај догађај, а неки остављају ироничне коментаре на србском: „Мурманск је Србија“ и „Систем те лаже“.

Други, озбиљнији део интернет корисника је осудио мурманске посланике због непажње и непоштовањабоја националне заставе Русије.

Илустрација: Facebook (https://www.facebook.com/oldLentach/)Илустрација: Facebook (https://www.facebook.com/oldLentach/)

Треба рећи да се слични инциденти у Русији догађају прилично често. 2013, на пример, московски ученицису добили златнемедаље са србском заставом, а подмосковски округДомодедовоје извесно време живео под србском тробојком.

Тешко је рећи како до тога долази. Да ли се ради о томе што део руских држављана не памти редослед боја на државној застави или је по среди непажња и незаинтересованост. Или се можда боје братске Србије априори не доживљавају као туђе. Истраживање на ову тему још нико није спровео.