Како доспети у неприступачне виле московског племства?

04-05-2017 03:19:34 | | Вила породице Зимин. Илустрација: Јевгениј Бијатов/РИА Новос |

Имате само месец дана на располагању ако желите да посетите затворене објекте руске престонице.


Московљани и гости Москве први пут ће видети „тајну собу“ у Китај Городу, одаје думског писара и унутрашњост старинских племићких вила.

До краја маја у данима историјског и културног наслеђа у Москви је
планирано преко 100 акција.Међу њима су јавна предавања, занимљиве историјске авантуристичке игре и екскурзије по објектима цивилне архитектуре који су иначе затворени. Посебно пријатно изненађење ће бити могућност да се посете виле у којима се данас налазе дипломатска представништва страних држава – те екскурзије су планиране за 18. мај.

Направили смо мали списак племићких кућа које ће отворити врата свим посетиоцима:

1. Италијански кутак у центру Москве

Кућа трговца Тарасова (улица Спиридоновка, број 30/1) подигнута је у узорном стилу италијанске ренесансе. Фасада је позајмљена од палате Тијене (Вићенца, средина 16. века). Ентеријер такође одговара стилу епохе ренесансе: у основи је контраст светлих зидова и живописних плафона.

Илустрација:  Nicon NN (CC BY-SA)Илустрација: Nicon NN (CC BY-SA)

У совјетско време у Тарасовљевој вили су се налазили Врховни суд СССР-а и немачка и пољска амбасада, а од 1979. године у њему је Институт за проучавање Африке Руске академије наука.

2. Вила слична Ермитажу

Градска вила породице Морозов (Подсосенска улица 21/1) као да је извађена из контекста петербуршке архитектуре – у извесном смислу подсећа на Ермитаж. Зидови су светло-зелени, а камени Атланти придржавају балкон изнад главног улаза. Алексеј Морозов, последњи власник виле, био је страствени колекционар и пожелео је да промени ентеријер по свом укусу. На украшавању унутрашњости куће радили су Фјодор Шехтељ, Михаил Врубељ и Сергеј Коњенков.


Илустрација: Legion MediaИлустрација: Legion Media

Из ове виле је 16. фебруара 1907. године изнесен сандук са телом Николаја Шмита, који је погинуо у Бутирском затвору. Он је био рођак власника виле и учесник оружаног устанка у првој руској револуцији.

Током 1920-их комплетна имовина трговаца из породице Морозов је национализована, а колекције су распоређене по различитим музејима.

3. Кућа са театром

Вила породице Зимин (Дегтјарна улица 8/3) подигнута је 1896. године по пројекту архитекте Едмунда Јудицког. Сматра се да је то једна од најбоље очуваних вила с краја 19. и почетка 20. века. Изградњу је наручио власник фабрике дувана Николај Зимин. Вила је подигнута у стилу касног историзма (еклектике), фасада је украшена ризалитом и стубовима у тосканском стилу. У вили постоји сала за кућни театар.


Илустрација: Legion MediaИлустрација: Legion Media

У бившој Зиминовој вили током 1920-их је била смештена Управа Комунистичког универзитета „Ј. М. Свердлов“, а затим од 2015. године Национални истраживачки институт филмске уметности Сверуског државног универзитета за кинематографију (ВГИК).

4. Вила у којој је певао Шаљапин

Градска вила Васиљчикове, Оболенског и Фон Мека (Гогољевски булевар 14/1) подигнута је двадесетих година 19. века у стилу барока. Својевремено је то био један од центара музичког живота Москве. Овде су у госте власницима долазиле чувене личности попут Фјодора Шаљапина, Сергеја Рахмањинова и Александра Глазунова.


Илустрација: Legion MediaИлустрација: Legion Media

У совјетском периоду овде је био смештен Врховни суд, а такође станови политичких емиграната, а од 1956. године вила је постала Централни дом шахиста Русије.

5. Храм без стубова

Стари храм (Донски трг 1/19) налази се у јужном делу територије Донског манастира у центру Москве. Он се на руском зове „Старый собор“ или „Малый собор“. Подигнут је 1591-1593. Истричари претпостављају да га је градио московски неимар Фјодор Коњ. У храму не постоје стубови. Свод и купола се држе на спољним зидовима. То је једини храм без стубова у манастирској архитектури 16. века.


Илустрација:  Legion MediaИлустрација: Legion Media

До ове године није било једноставно посетити храм, јер се богослужења углавном врше у Великом храму Донског манастира, а за улазак у Мали храм се морао чекати неки велики црквени празник.

6. Европски барок у центру Москве

Вила думског писара Аверкија Кирилова (Берсењевски кеј број 20) је омање црвено здање у стилу барока са белим декором на фасади и мецанином. Археолози сматрају да је овде већ у 15-16. веку била дрвена кућа са каменим приземљем, али су власници овог плаца познати тек од почетка 17. века. Архитектонски ансамбл виле који је очуван до данашњег дана настао је у време последњег власника из рода Кирилов, думског писара Аверкија Кирилова. Он се састоји од куће на спрат, ниског дрвеног звоника и Храма светог Николе.

Илустрација: Legion MediaИлустрација: Legion Media

Од 1870. године објекат је постао Центар за заштиту културног наслеђа Русије када је у њему било смештено Императорско московско археолошко друштво. Данас се у њему налази Руски институт за културологију.

Све екскурзије су бесплатне, али се можете
пријавитисамо писменим путем два пута недељно до 30. маја.

Сва места која ће бити доступна за посету могу се
погледати овде.

Александра Кравченко,
Руска реч,