Главне теме у којима се Путин и Меркелова разилазе су Сирија и Украјина

02-05-2017 10:46:34 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин и канцеларка Немачке Ангела Меркел тешко да ће успети да превазиђу политичку пропаст током предстојеће посете Сочију 2. маја, пише „Фајненшел тајмс“.

Меркелова ће први пут за две године посетити Русију, али мала је нада да ће резултат посете бити значајнији, сматрају аналитичари тог листа, указујући на предубоке несугласице лидера двеју држава кад је реч о кључним питањима међународне проблематике.

Главне, али не и једине теме у којима се Путин и Меркелова разилазе јесу ситуације у Сирији и Украјини, као и наводно „мешање Русије“ у политичке процесе Западне Европе. Притом, лист указује на жељу лидера да наставе одржавање личних контаката. Лист указује на чињеницу да ће састанак бити одржан у новој политичкој ситуацији: у САД је Барака Обаму заменио Доналд Трамп.

Ништа спектакуларно се не очекује кад је реч о украјинском питању. Осим тога, Европа скептично гледа на могућности „нормандијске четворке“, чији чланови су Меркелова и Путин, да стави тачку на украјински конфликт.

Стефан Мејстер из Савета за међународна питања Немачке је изјавио да Меркелова иде у Москву са кецом у рукаву под именом „Трамп“ и може добити веће уступке Русије у украјинском питању, претњом агресивним одговором САД на ескалацију конфликта у Донбасу. Тврди се да САД наводно могу одговорити на ове интензивније акције у Сирији.

Крајем прошле недеље у немачкој Влади су саопштили да Меркелова планира да разговара са Путином о кризама у Сирији и Украјини.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут