МУП Украјине упозорио да се не носе Георгијевске ленте 9. маја

29-04-2017 07:47:59 | | / vostok.rs |

Ношењем трака које симболизују Дан победе грађани могу да изазову „непристрасну и исправну реакцију украјинских патриота", упозорио је саветник министра унутрашњих послова Украјине.


Саветник министра унутрашњих послова Украјине Зорјан Шкирјак позвао да се Георгијевске ленте не користе у време мајских празника јер оне изазивају, како се изразио, непристрасну и исправну реакцију украјинских патриота.

„Молим све да се уздрже од коришћења забрањене комунистичке симболике. Пре свега георгијевских ленти. То се односи на целокупан период, укључујући и осми и девети мај“, рекао је он преносе руски медији позивајући се на 112 Украина.

Он је изјавио да су са тим симболом „терористи освајали украјинске градове“, а сада „руска чизма гази украјинску земљу“. Георгијевску ленту назвао је „обележјем руског тероризма“.

Молим вас да не користите те траке у време мајских празника. То изазива логичну, објективну и исправну реакцију украјинских патриота и грађана, рекао је Шкирјак.

Георгијевска лента као и акција Бесмрни пук која је покренута у Русији изазивају агресивне реакције код украјинских националиста, подсећа портал Взгляд. Тако су 9. маја прошле године у Кијеву нападнуте девојчица и њена мајка које су на реверу имале симбол победе над фашизмом у Другом светском рату