Горан Игић: Иницијатива за Уставобранитељско обједињавање патриотске опозиције у Војводини

03-10-2014 04:39:43 | | Двери/ mojenovosti.com |

Јавни савет руководствима најјачих патриотских снага Дверима, Демократској странци Србије, Србској радикалној странци и свим интелектуалцима попут Косте Чавошког, Василија Крестића и других је да се у наредних неколико месеци обједине и да заједно наступе на предстојећим покрајинским изборима.

У северној Србији, у србској Војводини недавно смо имали прилике да видимо да се са покрајинског нивоа власти захтева измена Устава Републике Србије, а медијски се полако све више даје простора све радикалнијим аутономашима, који овде већ нескривено истичу паролу „Војводина република”.

Повремени међуетнички инциденти у Темерину на пример, или најновији случај са ћириличним уџбеницима за Буњевце, служе томе да се полако питање Војводине интернационализује, а тек прича са фолксдојчерима ће се поново актуелизовати, чим се стекну услови.

Ситуација у Новом Саду, што се тиче економије је на дну. Север Србије је све неразвијенији и ствара се напета ситуација сад пред зиму, јер многи неће имати новац за гас. Пастор и СВМ предњаче у захтевима за све већом аутономијом, а ЛСВ има стабилно бирачко тело.

Промена је у томе да су покрајински ДС, СНС, па и СПС, легли на руду да се прихвати већина аутономашких захтева, а спомиње се и могућност стварања војвођанске полиције.

Пошто нас очекују покрајински избори, највероватније на пролеће, мислим да би било добро да се патриотске снаге окупе око једне листе која ће бити против промене постојећег Устава.

Дакле, јавни савет руководствима најјачих патриотских снага Дверима, Демократској странци Србије, Србској радикалној странци и свим интелектуалцима попут Косте Чавошког, Василија Крестића и других је да се у наредних неколико месеци обједине и да заједно наступе на предстојећим покрајинским изборима.

Мислим да ће ово бити последња прилика да се државотворне снаге окупе ваљано и мислим да и у Дверима, и ДСС-у, у радикалима у Војводини ово схватају. У супротном може се лако десити да у новом покрајинском парламенту остану многи испод цензуса, и да буде као у садашњем републичком парламенту, где нема праве опозиције режиму.

Одбрана Устава Републике Србије је обавеза сваког патриоте не само у северној Србији. Зато рецимо - не промени Устава наше једине отаџбине.