Кинеска делегација у Србији

24-04-2017 07:26:10 | | / vostok.rs |


Председник Србије Томислав Николић примио је данас делегацију Генералне управе за контролу квалитета, инспекцију и карантин на челу са министром у Генералној управи Џи Шупингом са којом је разговарао о извозу србских пољопривредних производа у Кину, саопштила је Служба председника за сарадњу с медијима.

До посте кинеске делегације је, како се наводи, дошло само три недеље након што је то договорено са председником Си Ђинпингом, током посете Николића Кини, када је председник Србије тражио да делегација кинеске Управе што пре дође у Србију како би се уверила у квалитет србских пољопривредних производа који ће се извозити на тржиште Кине.

Брзина реаговања кинеске Генералне управе за контролу квалитета, инспекцију и карантин сматра се кључном, јер је само њихова оцена квалитета србских производа недостајала да се реализује овај велики извозни пројекат, наводи се у саопштењу.

У разговору са председником Републике Србије Томиславом Николићем данас у Београду, истакнуто је да је Народна Република Кина заинтересована за увоз 500.000 тона говеђег меса годишње, а да је Србија спремна да испуни све услове које захтевају кинески стандарди како би реализација овог посла почела што пре.

Председник Николић је рекао да је овај пројекат велика пословна шанса за нашу земљу и да ће Србија, чим Генерална управа заврши свој рад и увери се да наши производи задовољавају тражени квалитет, бити спремна да започне извоз меса у Кину.

Истакнуто је и да су бројне кинеске компаније заинтересоване да улажу у српску пољопривреду, а министар Џи Шупинг је нагласио да је Генерална управа спремна да свим таквим компанијама додели олакшице у њиховом пословању.

Министар Џи је рекао да је управо циљ ове његове посете да се реализује договор два председника у Пекингу.

Он је додао и да ће кинеска Генерална управа за контролу квалитета, инспекцију и карантин током ове посете са Министарством пољопривреде Републике Србије потписати Меморандум о безбедности и квалитету у поступку трговине храном, као и да се ускоро очекује и почетак извоза србских пољопривредних производа у Народну Републику Кину.

Танјуг