Синдикати у РС одбацили тврдње Џомбића, штрајк се сутра наставља

21-01-2013 11:35:00 | Независне | /Фото: Независне |

БАЊАЛУКА - Представници синдиката одбацили су тврдње премијера Републике Српске Александра Џомбића да "генерални штрајк у РС није успио" те најавили за сутра наставак штрајка у просвјети, полицији, управи и правосуђу, уз поштивање минимума процеса рада.

 

Синдикати су и на послијеподневној прес-конференцији указали да остају при раније изнесеним подацима о штрајку у РС, те су одбацили све тврдње премијера да је било и кршења закона.
Џомбића позивају да се обрати директорима, а не синдикату када наводи "да ће сви директори школа који сутра не организују минимум процеса рада бити разријешени дужности".
 
Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић истиче да Влада може да тражи било чију одговорност од синдикалних вођа, али у складу са законом.И предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Стеван Милић узвратио је представницима Владе РС да су они у свим својим поступцима кршили закон и пописе, укључујући и доношење Владине уредбе о минимуму процеса рада.
 
- Не плашимо се и идемо путем закона, у заступању права радника, рекао је Милић.
И предсједник Синдиката радника унутрашњих послова РС Душко Јандрић истиче да и они остају при штрајку, не у обиму у којем би жељели, али, понавља, да је разлог за то акт ресорног министра Станислава Чађе о минимуму процеса рада, а на који синдикат није дао сагласност.
 
Јандрић је казао да то није минимум, већ максимум прописаног процеса рада.
 
Изнио је податак да је, и поред тога, велики број припадника МУП-а РС ступио у штрајк, те да су „позитивни примјери“ радника унутрашњих послова у Добоју и Требињу, који су ступили у штрајк, али су по хитном поступку, добијали рјешења да морају радити по минимуму процеса рада.
- Ко овђе крши закон, да ли ми или Влада, оличена у министру унутрашњих послова и његовим сарадницима, упитао се Јандрић.
 
Казао је и да су присутни притисци на полицајце свим средствима и методама, али да су и неки од њих „измислили нови облик отпора“, те да, примјера ради, данас у ЦЈБ Бањалука на посао није дошло 120 припадника, а од тога 75 из Бањалуке.
 
- Или су се напрасно разбољели и отворили боловање, или су узели слободне дане, казао је Јандрић и додао да је МУП баш за данас донио наредну о појачаним мјерама сигурности, чиме су морале радити појачане патроле полиције, што види, као метод притиска.
 
И предсједник Синдиката правосуђа Синиша Петровић демантовао је ресорну министарку да је у штрајку свега 17 посто правосудних институција.Петровић је рекао да је у штрајку 26 правосудних институција или негђе око 70 одсто запослених.По тврдњи предсједника Синдиката управе Томислава Врховца, штрајкује се и у пословницима Фонда ПИО РС, уз минимум процеса рада. Синдикалци су најавили штрајк све до испуњавања њихових захтјева те нагласили да од Владе РС очекују позив на преговоре.
 
“Нисмо отежавали колегама”
 
Предсједник Гранског синдиката образовања, науке и културе Стеван Милић демантовао је наводе представника Владе Републике Српске према којима су синдикални лидери отежавали колегама да уђу у учионице и из школских дворишта враћали  ђецу.
 
Према његовим ријечима, Влада Републике Српске нека покрене одговорност ако мисли да она постоји код синдикалних рукооводилаца у овом штрајку.
 
"Слободно нас Влада Републике Српске може позвати на разговор да разјаснимо и видимо ко је вршио пропусте у свему овом", рекао је Милић.
 
Он је навео да се штрајк проводи у 108 основних школа, 38 средњих школа, 28 високошколских установа и у двије установе  културе на подручју Републике Српске.